15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija s preko 4000 novozaraženih, omikron uskoro dominantan

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 4086 novih zaraza koronavirusom, a već deseti dan za redom brojke ubrzano rastu, znatno više više od ranijih projekcija, što se pripisuje širenju omikron varijante.

Sa 10.577 testiranja potvrđeno je  4068 zaraza, uz 38,5 posto pozitivnih među testiranima, znatno više nego prije tjedan dana kad je bilo 1871 novozaraženih, uz trećinu pozitivnih testova.

Prema nedavnom modelu širenja epidemije koju je za vladu napravio institut “Jožef Štefan”, računalo se da će broj novih zaraza u jednom danu prijeći brojku od 4000 tek za tjedan dana, no nove su procjene da će omikron varijanta kao glavni uzrok ovakvog širenja epidemije prijeći 50 posto ukupnih novih slučajeva već krajem ovog ili početkom iduće sedmice, što je iznad prijašnjih pretpostavki.

Prema najsvježijoj projekciji napravljenom na ljubljanskom Zdravstvenom fakultetu, zato se sada očekuje brzi rast širenja omikrona i novih zaraza, pa će ih početkom veljače biti oko 8500, a mogu rasti i do 9000 slučajeva.

Očekuje se da će vlada do kraja tjedna donijeti nove mjere za ograničavanje rasta epidemije, no ne treba još očekivati uvođenje obveznog cijepljenja, ali niti skraćivanje vremena karantane za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, prenose slovenski mediji.
U pogledu prvog naime još nema suglasnosti u struci, a protivi mu se i dobar dio javnosti.
Skraćivanju trajanja karantene na pet dana, uz negativan test, protivi se pak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) budući da je u populaciji još dosta delta varijante koja je manje zaraznija od omikrona, ali izaziva teži tijek bolesti i hospitalizacije.

Prema preporukama epidemiologa vladi Janeza Janše, stroge restrikcije morale bi se obvezno uvesti onda kad broj oboljelih na intenzivnim odjelima prijeđe brojku 200, a sada ih je tamo smješteno 158.

Kako je objavilo ministarstvo zdravstva, u bolicama je trenutno ukupno 542 covid pacijenata, šest oboljelih je u zadnja 24 sata preminulo, a  u državi je 23.041 aktivni slučaj zaraze.

Među novozaraženima prevladavaju mlađe kategorije koje imaju slabe simptome, ali se epidemiolozi boje prijenosa zaraza kod starijih aktivnih generacija, prenose mediji.

S novozaraženima u zadnja 24 sata sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu povećan je na 2.058 slučajeva, dok 14-dnevna incidencija iznosi 1093. Dužnosnici i epidemiolozi i dalje upozoravaju na potrebu cijepljenja jer je procijepljenost nedostatna.

Izvor:Hina

Najčitanije