30 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija u problemu zbog nedostatka radnika sa Balkana

slovenija

Nakon četiri sedmice epidemije, slovenačka i evropska ekonomija pripremaju se za ponovno pokretanje, ali to će biti teško bez radnika u nekim industrijama koji su se masovno vratili u svoje matične zemlje u prvim danima epidemije.

Prema posljednjim podacima, samo u Srbiju vratilo se oko 400.000 njihovih građana iz Evrope, a mnogi su i iz BiH i drugih zemalja Balkana, piše ljubljansko Delo.

Ne mogu se vratiti zbog obaveznih karantina u svojoj zemlji, ali s druge strane, neke i neće. Jedna od agencija za zapošljavanje čak je kontaktirala ambasade kako bi im pomogla da vrate radnike.

– Imamo podatke da poslodavci pozivaju radnike da se vrate na posao, nekima prijeti prekid radnog odnosa, kao što se dogodilo u Sava Turizmu. Jedan od poslodavaca obavijestio je svoje radnike da se moraju vratiti na posao u roku od dva dana, inače će zatvoriti svoje preduzeće za rad u Njemačkoj, rekao je Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Konkretno, građevinski radnici koji u Sloveniji rade za mizernu platu, spavaju u kontejnerima u blizini gradilišta i često nemaju toplu prehranu, sumnjičavi su u pogledu povratka u Sloveniju. Vraćali su se kući svake sedmice, ali sada povratak nije moguć, jer je prelazak granica izuzetno težak, a na kraju puta svakog čeka karantin.

– Razumijem da se radnici ne žele vratiti zbog loših uslova rada, ali mnogi se ne mogu vratiti iz objektivnih razloga. U BiH je karantin 14 dana, a oni koji su otišli u Srbiju su u 28-dnevnom karantinu. Oni se sigurno neće vratiti prvih dana kad budu pušteni. To će biti problem i za Njemačku i za druge zemlje, rekao je Lukić.

Kaže da su neka preduzeća, čiji se radnici ne vraćaju, već u teškoćama pa jedna od agencija za posredovanje radnika od države očekuje da radnicima na Balkanu pošalje poziv da se vrate na posao.

No, ambasade Slovenije to ne mogu to učiniti jer im nije dopušteno da se direktno obraćaju stranim državljanima u stranim zemljama. Kompanije moraju pronaći načine da same obavijeste svoje zaposlene, navodi Delo.

Najčitanije