4 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija vapi za stranim radnicima

Lubljana – foto EPA

U pojedinim granama industrije u Sloveniji kronično nedostaje radne snage, broj prijava za zapošljavanje stranaca od 2016. porastao je za tri puta, no problem su duge procedure za ishođenje potrebnih dokumenata, javlja RTV Slovenija .

S 12 posto udjela strane radne snage Slovenija je iznad europskog prosjeka, a iz Gospodarske komore Slovenije ističu da Sloveniji trebaju radnici iz inozemstva, nisko i visokokvalificirani.

Problem je, međutim, što ishođenje potrebnih dozvola dugo traje, a stranci na radnu dozvolu čekaju i po šest mjeseci, pa i više.

“Nažalost, Slovenija je u izrazito nekonkurentnom položaju kada je riječ o zapošljavanju stranaca. Tvrtke koje trebaju radnike sa specifičnim znanjima ili iz izrazito deficitarnih struka zabrinute su da bi zbog procedura neki od potencijalnih kandidata mogli odabrati tržišta na kojima su te procedure manje zahtjevne i brže”, ističu u Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Ministarstvo državne uprave tvrdi da se problem rješava na više razina te navodi da je Ministarstvo formiralo i Međuresornu radnu skupinu za otklanjanje administrativnih prepreka u području upravnih poslova za strance, budući da su migracijski postupci u nadležnosti Ministarstva. unutarnjih poslova, dok je politika zapošljavanja u nadležnosti Ministarstva.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije