15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajinski ministar obrane: Rusija planira ofenzivu 24. februara

Rusija Ukrajina conflict – foto EPA

Jačaju ruski napadi na istoku Ukrajine. Na godišnjicu invazije mogla bi početi nova velika ofenziva koju priprema Rusija, upozorava ukrajinsko ministarstvo obrane.

U najnovijem napadu ruska raketa uništila je stambenu zgradu u Kramatorsku, na istoku Ukrajine. Najmanje tri osobe poginule su, a osam ih je ranjeno. Spasilačke službe cijelu su noć pretraživale ruševine u potrazi za preživjelima.

Rusija obilježava 80 godina od bitke kod Staljingrada

Rusija u četvrtak obilježava 80. obljetnicu sovjetske pobjede u bitci za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbola domoljublja koje s udvostručenom snagom zagovara Vladimir Putin u jeku ofenzive u Ukrajini.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi “demilitarizacije” i “denacifikacije” te susjedne zemlje.

Sam ruski predsjednik ne libi se povući paralelu između otpora protiv Hitlera i ofenzive u Ukrajini.

– Zaboravljanje lekcija iz povijesti uzrokuje ponavljanje strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etničko čišćenje (i) kaznene akcije koje organiziraju neonacisti u Ukrajini, ustvrdio je tako prošlog petka, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Upravo protiv tog zla naši se vojnici hrabro bore, dodao je.

Ove izjave izazvale su žestoke reakcije. Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna opisala ih je kao “strašne” i “šokantne”, te “nedostojnu provokaciju” na dan sjećanja na žrtve holokausta.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije