23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenski ribari obratili se Evropskom sudu zbog hrvatskih kazni

Svetionik Savudrija

Slovenski ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zalivu obratili su se Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj, prenijela je u utorak slovenska agencija STA.

Hrvatske vlasti naplaćuju kazne slovenskim ribarima zbog ribolova na području u Piranskom zaljevu koje je prema arbitražnoj presudi pripalo Sloveniji. Hrvatska ne priznaje presudu i inzistira na granici u zaljevu po crti sredine.

Ribari su se obratili Europskom sudu za ljudska prava jer su iscrpili sve pravne mogućnosti u Hrvatskoj, uključujući i  Ustavni sud, navodi se.

Koparski ribar Matjaž Radin rekao je za STA da je kazni toliko da se više niti ne broje.

Slovenska država financira pravnu pomoć ribarima, ali izvori u ministarstvu vanjskih poslova (MZEZ) ističu da ne sudjeluje u postupcima pred tim sudom, jer bi se u tom slučaju sud proglasio nenadležnim.

Po riječima predstavnika ribara, od Europskog suda nije stigla nikakvu obavijest o tome hoće li se tužbe ribara uzeti u razmatranje. Izvori slovenskog ministarstva vanjskih poslova ocjenjuju da kad bi sud uvažio žalbe ribara time bi na neki način legitimirao arbitražnu presudu, navodi STA.

Izvor:Hina

Najčitanije