12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Za prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore 81 mil eura

BRE-Seminar- IPA

U okviru programskog okvira IPA III, za novi program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 81 mil eura tokom narednih sedam godina, saopšteno je na Capitalization seminaru za mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP).

Kako je saopšteno iz Tehnopolisa, Capitalization seminar za MMSP organizovan je u prostorijama tog Inovaciono preduzetničkog centra (IPC), u okviru projekta BRE PLUS, s ciljem kapitalizacije postignutih rezultata prethodno implementiranog BRE projekta.

Kako je pojašnjeno, BRE projekat je imao za cilj stvaranje zajedničkog poslovnog registra između Italije, Albanije i Crne Gore kako bi se povećala i podstakla saradnja među kompanijama u prekograničnom području.

– Kroz fazu kapitalizacije, projektni partneri će nastojati da kreiranu BRE Platformu, koja je dizajnirana za registraciju preduzeća, iskoriste za jačanje prekogranične saradnje i konkuretnosti među MMSP, kao i za poboljšanje okvirnih uslova za njihov razvoj u Evropi – rekli su iz Tehnopolisa.

Izvršni direktor IPC-a Tehnopolis Đorđije Malović rekao je da se nada da će realizacijom projekta dodatno uticati na prekograničnu saradnju mikro, malih i srednjih preduzeća u regionu.

On je pozvao sve preduzetnike da se registriju na BRE platformu koja predstavlja prvi poslovni registar kompanija iz Italije, Albanije i Crne Gore.

Državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Crne Gore Milena Žižić navela je da je IPC Tehnopolis jedan od najaktivnijih korisnika IPA programa prekogranične saradnje.

– Programi prekogranične saradnje, koje kofinansira EU, nude brojne mogućnosti za jačanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća – saopštila je Žižić.

Ona je kazala da je kroz projekat BRE kreiran poslovni registar koji će omogućiti subjektima iz Italije, Albanije i Crne Gore da izgrade kapacitete, optimizuju poslovanje, unaprijede saradnju i uvedu nove proizvode i usluge.

– U okviru programskog okvira IPA III, za novi program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 81 mil EUR tokom narednih sedam godina, kako bi region Južnog Jadrana bio pametniji, zeleniji, povezaniji i napredniji, te kako bi imao bolje upravljanje – rekla je Žižić.

Direktorica Odeljenja za projekte i spoljnu poslove Privredne i industrijske komore Tirane Aris Tasho je istakla značajnu ulogu IPC Tehnopolisa tokom implementacije BRE projekta.

Ona, kako je navela, smatra da će se rezultati koji su pokazatelj bolje saradnje kompanija u regionu, ukazati u narednom periodu.

Sekretarka Odbora udruženja za informacione i komunikacione tehnologije u Privrednoj komori Crne Gore Nada Rakočević je istakla da je, prvom fazom projekta u okviru koje je kreirana BRE platforma u zemljama partnerima, stvorena dobra podloga.

– Koja će, vjerujem, u drugoj fazi koja je pred nama dalje doprinijeti boljoj saradnji malih i srednjih preduzeća u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori – dodala je Rakočević.

Ona je prezentovala bazu svih kompanija u Crnoj Gori koju su kreriali kroz BRE projekat.

Kako je saopšteno, u cilju dalje podrške procesu digitalne transformacije kreriana je platforma “Moja eKomora”.

– Ta platforma će, pored unapređenja efikasnosti i efektivnosti rada same institucije unutar internih procesa, kroz uštede resursa imati jak multiplikativni efekat i na poslovanje privrednih subjekata, kroz niz usluga koje će štedjeti njihove resurse, unapređujući nivo digitalne pismenosti zaposlenih u privredi – kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, projekat finansira Evropska unija u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014 – 2020.

Izvor:MINA

Najčitanije