12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Smanjenje cijena rominga u državama Zapadnog Balkana

Roming

Smanjenje cijena rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će početi da se primjenjuje 1. jula, obezbijediće značajne benefite za privatne i poslovne korisnike u regionu, ocijenili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Ti benefiti će se, prije svega, odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa. Pored građana, kojima će takav način korišćenja rominga olakšati boravak u državama Zapadnog Balkana, značajnu korist će imati i poslovni korisnici, jer će im se značajno olakšati obavljanje poslovnih aktivnosti u regionu”, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su dodali da implementacija sljedeće faze smanjenja cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana počinje 1. jula, kao i da je njena glavna karakteristika primjena takozvanog “roming kao kod kuće” sistema naplate.

To, kako je objašnjeno, znači da će se crnogorskim korisnicima usluge rominga u državama Zapadnog Balkana naplaćivati kao u mreži matičnog operatora u Crnoj Gori.

Iz EKIP-a su podsjetili da je Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana zaključen 4. aprila 2019. godine u Beogradu, između predstavnika Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije.

EKIP je, između ostalog, donio odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu naloženo da od 1. jula primijene sljedeći korak u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana.

Donesen je i pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni “politike fer korišćenja”, o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene. Tim dokumentima su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan.

“Odluka, pravilnik i smjernice su u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima EK, na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama EU”, objašnjeno je iz EKIP-a.

Oni su dodali da pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

Izvor:MINA
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije