20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH u poslednjih pet godina utrostručila proizvodnju maslina

masline

Osim kod nas, maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u regionu. Zvanična statistika pokazuje da je u Hercegovini proizvodnja maslina za pet godina uvećana za više od tri puta.
Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvela 303 tone maslina, tri godine kasnije taj je broj udvostručen na 610,3 tona, da bi u prošloj godini proizvodnja bila uvećana na 985,3 tona.

Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na mapu svjetskih ulja po kvaliteti a čemu je potvrda stigla nedavno kada su dvije etikete osvojile zlatnu i jednu srebrnu medalju na prestižnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku.

Na juče održanom sastanku dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića sa proizvođačima maslina i maslinovog ulja iz Bosne i Hercegovine zaključeno je da bh. maslinari trebaju što prije krenuti smjerom pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje radi velikog broja benefita koje ono članstvo pruža.

Međunarodno vijeće za masline (IOC) je međuvladina organizacije odgovorna za odbranu uzgoja maslina i promociju njezinih proizvoda širom svijeta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije