13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Smanjili gubitke na mreži i proizveli više sopstvene vode

Tivat panorama

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (ViK) je u peridou od početka januara do kraja novembra ove godine u vodovodni sistem najmanje opštine u Boki upumpalo  ukupno 2.630.726 kubika vode što je na nivou rezultata iz istog perioda lani.

Istovremeno, za 5,4% porasla je količina vode koja je fakturisana potrošačima (ukupno 1.346.610 m3), a u odnosu na lamni je povećana količina lokalno proizvedne vode sa izvorišta Plavda u Lepetanima odakle je, zbog povoljnijih hidroloških prilika, ispumpano ukupno 1.011.057 kubika.

Zbog povećane proizvodnje sa lokalnog izborišta, tivatski ViK je za 11 mjeseci ove godine preuzeo oko 9 odsto manje vode iz Regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje (RVS) u odnosu na isti period 2017, a što se u konačnom, odražava na bolji finansijski rezultat poslovanja ViK-a jer je voda sa Plavde toj firmi jeftinija od one iz RVS. Iz RVS je ove godine preuzeto 1.619.669 kubika vode.

Prema riječima direktora tivatskog ViK-a Alena Krivokapića, gubici na mreži smanjeni su za 3%, a ta firma relaizovala je dvadesetak većih ili manjih investicionih projekata za unapređenje lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture, odnosno za nabavku nove opreme.

Do sada je ove godine zamijenjeno skoro 1,8 kilometara vodovodnih cijevi različitog profila i zamijenjena su 424 vodomjera. Napravljen je 291 novi priključak na vodovodnu i 153 nova priključka na kanalizacionu mrežu, pa tivatski ViK sada ima ukupno 8.849 potrošača vode iz kategorije domačinstava i 3.247 korisnika usluge kanalizacije iz iste kategorje, te 621 potrošača vode iz kategorije privrede, odnono 351 korisnika kanalizacionih usluga iz tog segmenta.

Izvor:S.L

Najčitanije