21 C
Kotor

Slušaj online radio

Snimanje filma o osnivanju Herceg Novog „oživjelo“ srednjovjekovnu novsku pjacu

snimanje filma – foto RHN

Zahvaljujući snimanju završnih scena dokumentarno igranog filma o osnivanju i razvoju Herceg Novog od vremena utemeljivača Tvrtka Prvog Kotromanića i pečatiranja povelje o osnivanju novog grada i trgovini solju, u Starom gradu, na Trgu Mića Pavlovića, juče je „oživjela“ srednjovjekovna novska pjaca.

Na drvenim tezgama ponuđena je so, voće, povrće,srirevi, masline, hljeb, odjeća, vuna, ali su tu bili i posuđe, oružje i dijelovi oklopa, autentini kovački mijeh, stari, zaboravljeni alati, žrvanj za mljevenje žita, pernata živina, jedno strpljivo i nimalo tvrdoglavo magarence…

Odjeveni u kostime sasvim nalik odjeći iz srednjeg vijeka statisti, njih četrdesetak, od mališana do onih u trećem dobu, čekali su da čuju „akcija“ a onda kretli novskom „pjacom“ koja je poput kakvog vremeplova i atmosferom i mirisima i bojama vraćala u daleku prošlost.

Podsetićemo, film će biti prikazivan na Kanli kuli, vjerovatno od kraja jula ili agusta, a sve je dio pekograničnog projeka “Fortres ReInvented” koji se realizuje u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, odnosno u gradovima Šibenik, Klis, Zenica i Herceg Novi, koji na ovaj sasvim savremen način žele da valorizuju svoje tvrđave, uz podršku iz fondova EU.

-Ovo što se danas dešava je veoma spektakularno i veoma lijepo, svaki posjetilac može da ušeta usrednji vijek, odnosno u scenu pijace osmišljenu za film za koji koristimo savremenu tehnologiju da bismo očuvali sopstvenu tradiciju ali i da bismo mladima i gostima pokazali našu istoriju. Riječ je o takozvanoj proširenoj relnosti, objašnjava rukovoditeljka hercegnovske Kancelarije za međunarodnu saradnju, Simonida Kordić.

snimanje filma – foto RHN

Prema njenim riječima posjetioci će sa 3D naočarima obilaziti tvrđavu, a na nekoliko posebno obilježenih tačaka aktiviraće se posebne snimane scene. Tako će, recimo uz priču o srednjevjekovnom naoružanju ići prikaz pripreme i punjenja a potom gađanje iz topa. Film će biti prikazivan u cjelosti u jednoj od prostorija na Kanli kuli. Treća mogućnost koja će biti ponuđena je interaktivni portal. Riječ je o svakako zanimljivoj mogućnosti da posjetioci vide šta se u tom trenutku dešava na tvrđavama u gradovima, partnerima u ovom projektu, Šibeniku, Klisu i Zenici i obrnuto, njihovi posjetioci moći će da“zavire“ u dešavanja na novskoj Kanli kuli.Kordić ističe da je takav pristup potvrda naše bliskosti ali i dobra promotivna praksa, svima korisna. Uz sve to na ovaj način stvaramo i novi turistički proizvod.

Kordić naglašava da je u cijelom procesu bilo veoma bitno da film ne bude romantična rekonstrukcija prošlosti, već da bude u mjeri u kojoj je to moguće korektni vizuelni istorijski odraz hercegnovske prošlosti.

„Digital dab“ i „Čikom“ udružili su se u ovom projektu a producent Milosav Pavlović ističe da je uz kišu, i uobičajene probleme u ovakvim projektima snimanje ipak dobro prošlo na svim lokacijama od Ubala do Manastira Savina i Starog grada.

snimanje filma – foto RHN

-Završna scena je prikaz svakodnevnog života u Herceg Novom u srednjem vijeku, masovna je i jedna od najtežih, ali sve je dobro prošlo zahvaljujući odličnom raspoloženju cijele ekipe i statista, a naročito dvojice najmlađih, dječaka Nikole Mračevića i Jova Kneževića.

Kada će film biti sasvim spreman za prikazivanje još nije sasvim sigurno ali kad stigne sigurno će biti sjajno novo iskustvo jednako za mještane i goste.

Planirano je da do sredine jula bude zaokružena digitalizacija Kanli kule, a to podrazumijeva i odgovarajuću opremu, tablet ,Epson, specijalne binokularne realiti naočare kao i uređenje posebne prostorije na drevnoj tvrđavi što je u završnoj fazi.

Izvor:Radio HN

Najčitanije