20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Socijalna uključenost uslov za kvalitetniji život – radionice kuvanja džemova u okviru mikro projekta

Radionice kuvanja džemova u okviru mikro projekta

U prostorijama hercegnovskog Crvenog krsta u toku su radionice kuvanja džemova u okviru mikro projekta “Socijalna inkluzija starijih osoba i osoba sa invaliditetom Herceg Novog kroz edukativne radionice”  koje organizuje NVO Mare Mare u partnerstvu sa Crvenim krstom Herceg Novi.

Starije osobe  i lica sa invaliditetom, koji su i inače korisnici usluga Crvenog krsta sada kuvaju džem od naranadže. “Ovo citrusno voće najpoznatije je po tome što sadrži velike količine vitamina C. Pored ovog ljekovitog vitamina, narandža sadrži i druga korisna svojstva za naš organizam. Spremamo   delicije koje su nekada bile nezaobilazne u našim kućama”, objašnjava voditeljka radionica Ivana Vlahović. Ona ističe da je planirano da se tokom osam mjeseci koliko traje projekat, skuva i upakuje 250 tegli  džema od sezonskog voća koje će biti podijeljene starijim i licima sa invaliditeom , koji su u stanju potrebe .

Nedavno su učestvovali na bazaru “Fešta od naranče” u Herceg Novom i licima u stanju socijalne potreba dijelili do tada napravljene džemove. Vlahović misli da bi  Herceg Novi mogao da ima svoju recepturu kuvanja džema od narandže , koji bi potom trebalo da bude i zaštićen kao suvenir . To bi mogao da bude motiv za angažovanje starijih i osoba sa invaliditetom i njihovu aktivniju uključenost u društvo.

Socijalna inkluzija je bitan segment kvalitetnog i dostojanstvenog života . Socijalna isključenost u starijem dobu I lica sa invaliditetom dovodi do neravnopravnog položaja kada je riječ o izborima i kontroli resursa i odnosa, moći i prava u pristupu moći i prava u pristupu uslugama i podršci. Na taj način stvaraju se prepreke u pristupu materijalnim i finansijskim resursima, socio-kulturnim aspektima društva a učestvovanje građana se čini težim.

Projekat ,, Socijalna inkluzija starijih osoba i osoba sa invaliditetom Herceg Novi kroz edukativne radionice” koji je podržan u okviru projekta ,, Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa”  implementira se uz finansijsku podršku Evropske Unije, Austrijske razvojne agencije (ADA) i Austrijskog Crvenog krsta.

Najčitanije