24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Šolc obećava brže i šire pošiljke oružja Ukrajini

Njemačka parlament – foto EPA

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u sredu u Bundestagu odgovarao na poslanička pitanja. Većinom su se vrtela oko rata na istoku, a posebno oko toga čini li njemačka vlada dovoljno za podršku Ukrajini u odbrani od Rusije.

Jedno od pitanja bila je zapravo primedba konzervativne opozicije da ministarka odbrane Kristina Lambreht (Christine Lambrecht) previše oklijeva da Kijevu pošalje oružje. Šolc je to odbacio.

“Znam da … Kristina Lambreht čini sve moguće u okviru sporazuma naših saveznika i mogućnosti Bundesvera,” rekao je kancelar. “Sve iz arsenala Bundesvera što možemo da pošaljemo, što ima smisla i što deluje, to ćemo i poslati.”

Njemačka je decenijama odbijala da dostavlja oružje zemljama u sukobu. Par dana posle ruske invazije Ukrajine, Šolcova vlada je taj tabu precrtala. Od tada, Kijevu je poslala protivavionske i protivoklopne rakete, automatsko oružje i više miliona zrna municije. Masakr civila u Buči prošle sedmice Berlinu je dao impuls za još veće isporuke.

Uz novu osudu ruskog napada, Šolc je ponovio i da su “ruski vojnici masakrirali ukrajinske civile … a ubijanje civila je ratni zločin.”

On je ocenio i da je Ukrajina u pregovorima sa Rusijom, predlogom da se obaveže na vojnu neutralnost, “agresoru ponudila ogroman ustupak,” i upozorio da pregovori “ne smeju završiti diktiranim mirom.”

Na pitanje o savezničkim garancijama bezbednosti za Ukrajinu, rekao je da “ta slova još nisu složena,” ali da “naravno međusobno razgovaramo o tome, kao i sa Ukrajinom, u poverenju.”

Kancelar je najavio i “zakon za umrežavanje sankcija” protiv Rusije koji postojeće mere treba potpunio da poveže u praksi. To uključuje i okvir za upravljanje sankcijama zaplenjene imovine, rekao je.

Šolc je odbacio predloge da Nemačka ruske energente nadomesti pomeranjem roka – krajem ove godine – za gašenje preostalih atomskih elektrana.

To “nije dobra ideja,” rekao je, jer to zahteva pravovremenu pripremu i sada je za produženi rad elektrana zbog nabavke nuklearnog goriva i drugih resursa, prekasno. “Ti resursi nisu tek tako dostupni.”

Izvor:dpa

Najčitanije