23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Problemi s kolektorom u Herceg Novom: Milioni utrošeni, a priobaljem teku fekalije

Kanalizaciona mreža HN – foto arhiv Boka News

Nedavne obilne padavine iznova su iznijele na površinu sve manjkavosti kolektora, kojeg je turska firma “Ćeltikćoglu” gradila “kao Skadar na Bojani” i koji još uvijek nije tehnički primljen.

Najkritičnije je bilo u Bijeloj, u čijem se priobalju iz šahti izlivala morska voda skupa sa fekalijama i toalet papirom. Mještani, koji su se obratili našem listu, tvrde da je slika utoliko gora zbog toga što se sve to dešava u neposrednoj blizini hotela kompanije “Carine”, koji imaju inostrane goste. Tvrde da ove više nego neugodne pojave nisu pošteđeni ni tokom ljetnih mjeseci, a da nadležni neprestno prebacuju “loptu” jedni drugima, ne rješajući problem za čije su rješenje građani platili preko 20 miliona eura. Olivera Doklestić, direktorka preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, naglasila je da je to preduzeće u više navrata upozoravalo na veoma loše stanje kolektora na rivijeri.

– Već smo imali četiri velika kvara na kolektoru u Đenovićima i Bijeloj. Nakon nedavno saniranog kvara u Đenovićima, pojavio se novi-stari problem u Bijeloj, kod hotela “Delfin”. Pretpostavlja se da je do deformacije profila došlo usljed prevelikog pritiska od teških vozila koja su prolazila saobraćajnicom, u čijem trupu je kolektor, dok još nije bio postavljen završni sloj asfalta, pa je cjevovod i nadsloj pijeska i šljunka dobio dodatno nabijanje teškim vozilima u kretanju, kazala je Doklestić.

Doklestić je istakla da je problem s kolektorom evidentiran u izvještaju komisije koja je 2019. uradila detaljnu ekspertizu stanja od Meljina do Bijele, kao i da je na problem tada ukazano izvođaču radova turskoj firmi “Ćertićoglu” i njihovom podizvođaču nikšićkoj firmi “Semper”. Pred početak epidemije kovida “Semper” je izvršio zamjenu cijevi u dužini od oko 6 metara i na tome se završila sva sanacija.

-U međuvremenu, postojeći havarni ispust, kojim bi se mogla evakuisati otpadna voda iz kolektora, zatvoren je izgrađenim mulom. Na taj način je stavljen čep na jedino moguće spasonosno rješenje pražnjenja kanalizacije u more. Izvođač radova je, prilikom sanacije, devastirao i dio havarnog ispusta na kopnu i onemogućio ga za korištenje, kazala je Doklestić.

Radnici Vodovoda prepumpavaju mjesta zagušenja do prve sigurne šahte iz koje voda nesmetano otiče. Sanaciju kolektora treba da vodi Društvo za izgradnju nove kanalizacione i vodovodne infrastrukture, poručili su iz Vodovoda.

Ogromni troškovi

Zarić ističe da, uz ekipu koja će s doći da snima stanje, dolazi i sudski predstavnik u cilju obezbjeđenja dokaza. Kompaniji “Ćeltikćoglu” koja je angažovala i podizvođače za instalaciju kolektorske mreže duž rivijere dosad je isplaćeno 18,5 miliona eura, a Opština i preko dva miliona eura penala.

-Njima je isplaćeno skoro sve po ugovoru. Njemačkom “Dalemu” smo pretplatili. Njima je za nadzor za postrojenje i kolektor išla mjesečna naknada po 42.000 eura, za ono što nisu odradili. Nisu više prisutni. Raskinuli smo ugovor i sa Vodakomom, kojem smo plaćali 10.000 mjesečno. Vodakom je poslodavac “Dalemu”, objasnio je Zarić.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije