8 C
Kotor

Slušaj online radio

Šolc od Putina tražio hitan prekid vatre

Olaf Šolc – Foto: Michael Kappeler/dpa

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je od predsednika Rusije Vladimira Putina u telefonskom razgovoru zahtjevao trenutan prekid svih borbenih dejstava u Ukrajini. Šolc, koji je ranije ponovio da Nemačka insistira na mirnom riješenju, od Putina je tražio i da omogući dostavu humanitarne pomoći u sva područja gde su sukobi.

Putin je Šolca u jednočasovnom razgovoru obavijestio da Rusija za vikend planira treću rundu pregovora sa Ukrajinom.

Njemački kancelar i ruski predsednik su takođe dogovorili da uskoro ponovo razgovaraju, rekao je u petak portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit).

Šolc je u četvrtak uveče za televiziju ZDF rekao da bi ulazak NATO u sukob u Ukrajini “dramatično pogoršao već tešku situaciju.” To je preveliki rizik, rekao je. “Stoga to ne bi bila odgovorna politika.”

NATO, prema njegovim riječima, mora da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom. “Zato sada neće biti odluke koja će NATO uvući u taj sukob,” zaključio je Šolc.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da alijansa ne može da prihvati zahtev Ukrajine za uvođenje zone zabrane leta nad tom državom. NATO države imaju jedinstven stav da njihovi avioni ne treba da idu u ukrajinski vazdušni prostor.

“Kao NATO saveznici imamo odgovornost da spriječimo eskalaciju rata u Ukrajini, jer bi to bilo još opasnije, destruktivnije i vodilo još većim stradanjima,” rekao je Stoltenberg.

Izvor:dpa

Najčitanije