23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sopranistica iz Kotora Milica Lalošević nastupila u berlinskom Konzerthaus-u

Milica Lalošević

Sopranistica iz Kotora Milica Lalošević nastupila je minulog vikenda na koncertu pod nazivom ,,Djeca našeg vremena / Čičester psalmi” (Child of our time/Chichester Paslms) u berlinskom Konzerthaus-u, sali za koju stručni krugovi smatraju da je jedna od pet najboljih u svijetu.

Ova koncertna dvorana nekada je bila pozorište, a od 1994. godine nosi ime Konzerthaus.

Lalošević za Radio Kotor kaže da je ponudu za učešće na koncertu dobila od dirigenta tokom master klasa u Njemačkoj (Beeskow, Oper Oder Spree).

,,Dirigent Vejsenburger je smatrao da je moj glas prikladan za ovo djelo”, rekla je Lalošević, dodavši da joj je bila izuzetna čast nastupiti na jednom ovakvom koncertu. Ponosna je i na riječi njene mentorke profesorke Snežane Nene Brzaković (solo pjevačice), koja je kazala da je ovo za Milicu fantastičan uspjeh u jednoj od najljepših koncertnih dvorana svijeta i sa berlinskim Koncerthaus orkestrom-jednim od najznačajnijih na ovom prostoru.

Kompozitor djela je Englez Majkl Tipet. U pitanju je oratorijum za orkestar, hor i soliste. Kompozitor je pisao i libretto i muziku, a djelo je nastalo u periodu od 1939. do 1944. godine. Premijerno je izvedeno u Londonu 1944. godine u Adelfi Teatru. Inspirisano je istorijskim događajem koji je duboko potresao kompozitora. Naime, u pitanju je ubistvo njemačkog-nacističkog oficira od strane jednog jevrejskog dječaka, što je bio povod za događaj koji je istoriji poznat pod nazivom ,,Kristalna noć” ili masakr nad jevrejskom populacijom. Tipetov oratorijum iznosi ovaj incident u kontekstu svih potlačenih ljudi generalno i nosi snažnu pacifističku poruku o pomirenju. Takođe, govori o borbi unutar čovjeka, kao i o borbi svjetla i tame. Ovaj oratorijum reflektuje i jungovsku psihoanalizu.

Osim Milice Lalošević nastupili su: Irma Pavare (iz Letonije-alt), Patrick Vogel (iz Njemačke-tenor), te Jaka Mihelač (iz Slovenije-bas). Djelo je izvedeno pod dirigentskom palicom Vincenca Wejsenburgera.

Podsjetimo, sopranistkinja Milica Lalošević iza sebe ima brojne uspješne nastupe u regionu i Evropi, a trenutno je članica Operskog studija u Beogradu.

Najčitanije