21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Sopštenje – Ljekarska komora Crne Gore uz zaposlene u bolnici Meljine i građane Herceg Novog, Igala…

Bolnica Meljine

Povodom aktuelne situacije u bolnici Meljine saopštenjem za javnost se oglasila i Ljekarska komora Crne Gore.

-Bolnica Meljine je jedina hospitalna ustanova na teritoriji Opštine Herceg Novi. Napominjemo da Opština Herceg Novi ima više stanovnika nego Kotor i Tivat zajedno.

Privatizacijom bolnice Meljine tj. prepuštanjem bolnice privatniku za njegov interes napravljena je velika nepravda građanima Herceg Novog, Igala i svih pripadajućih teritorija, ali i čitavom crnogorskom zdravstvu. Kao ostale privatizacije u Crnoj Gori, i ova privatizacija je doživjela krah, jer je bila usmjerena isključivo za ličnu korist. Promjenom vlasti, očekivali smo da će se ova nepravda prema građanima Herceg Novog i javnom zdravstvu ispraviti i bolnica Meljine vratiti u javni zdravstveni sistem, tj. onima kojima isključivo pripada, a to su građani Herceg Novog i okolnih opština. Nijednoj vladi nije dat mandat da otuđi ovako važnu instituciju koju su gradili naši đedovi i očevi. Obzirom da je bolnica Meljine predata na upravljanje Ministarstvu zdravlja, stiče se utisak da Ministarstvo zdravlja vrlo svjesno ide na gašenje ove bolnice. Nerealno je očekivati da bolnica Kotor može pokrivati zdravstvene potrebe još više nego duplo većeg broja građana Herceg Novog i okoline, jer bolnica Kotor, o čemu svjedoči veliki broj žalbi pacijenata, nema kapacitet da pruži zdravstvenu zaštitu ni Kotoru, Tivtu, Budvi i okolini, za šta je trenutno opredijeljena.

Ukoliko se dozvoli da bolnica Meljine naočigled svih nas, na čelu sa Vladom Crne Gore, „propadne”, to jest bude isključena iz javnog zdravstva, svi ćemo biti vrlo odgovorni za navedeno, a prevashodno Vlada Crne Gore i to za svaki izgubljeni život sa teritorije Herceg Novog i okoline, što bi bilo neminovno u slučajevima potrebe za hitnom medicinskom pomoći, a što važi i za druge aspekte zdravstvene zaštite.

Napominjemo da svakodnevno na čitavoj teritoriji Crne Gore, a dominatno primorju, niču bez ikakvog plana nove privatne bolnice, o čemu Ministarstvo zdravlja, tj. Vlada Crne Gore nema statistiku niti uvid. Kao Ljekarska komora postavljamo pitanje zašto i kome je u interesu uništavanje javnog zdravstva, a u korist privatnog? Napominjemo da građani Crne Gore nisu platežno sposobni da plaćaju privatno zdravstvo. Postavlja se vrlo značajno pitanje i da li je država nemoćnija od privatnika?

Ljekarska komora Crne Gore ima potpuno razumijevanje za zaposlene u bolnici Meljine i građane Herceg Novog, Igala, Meljina i drugih pripadajućih teritorija, te će bezrezervno stati u zaštitu njihovih interesa, kaže se u saopštenju.

Najčitanije