12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Spaghetti al tonno /pašta sa tunjevinom

Foto Kužina s pogledom

Spaghetti al tonno, sa tunjevinom iz ulja, sa filetima slane ribe, kaparama i rajčicama


Pašta sa tunjevinom spada u napoznatija talijanska jela – u rimskim restoranima predstavljaju nezaobilaznu ponudu, osobito u danima kada se ne jede meso. To je i jedna od najzahvalnijih pašta za samce, studente, brzinske obroke, ponoćni «pjat» kada se vraćaš iz kina ili zabave. Ukratko, nešto što bi svaki blog morao imati, iako sam se dugo vremena branila ove objave, računajući kako svatko poznaje i kuha paštu sa tunjevinom.

Izgleda da kod nas baš i nije tako. Stoga za one koji još nemaju svoj recept ili za one koji žele još jedan recept «spaghetti al tonno», ovo je česti način pripreme tog jela u Rimu.  Alla romana.

Uz napomenu : kada kupujete tunjevinu iz ulja pronađite na policama onu u staklenkama gdje se vide fileti, odnosno veći komadi tunjevine. Orijentirajte se na domaće proizvođače ukoliko ne možete dobiti neke od znanih ali kvalitetnih  stranih proizvođača iz neke mediteranske zemlje. Staklenka će vam uvijek pružiti uvid u kakvoću ribe.

Za 4 sobe

vrijeme pripreme: 30 min

potrebni sastojci:

150 – 200 g tunjevine iz ulja

1 glavica luka srebrenca

3 -4 režnja češnjaka

4 slane srdele (filetirane) ili 8 fileta inćuna

malo ljute papričice (po želji, ali ide)

1 obilata žlica kapara iz soli

400 g rajčica pelata

3 -4 žlice pirea od rajčica

3 jž maslinovog ulja

2 lista lovora (svježeg)

bogata kitica peršina

300  – 350 g špageta br.5

Način pripreme:

U široku tavu u kojoj ćete i začiniti paštu, ulijte maslinovo ulje, luk narezan na listiće, filete slane ribe, režnjeve češnjaka samo prepolovljene te listove lovora. Na laganoj vatri zažutite sve to – dok se fileti slane ribe ne rastope a crveni luk obamre, samo malo zazlaćen. Tada ubacite filete tunjevine – nemojte ih usitnjavati, već ih stavite onakve kakvi su u staklenc Što sa uljem iz staklenke? Nikada nisam sigurna kakve je kvalitete, tako da ga ja ne stavljam.

Foto Kužina s pogledom

Dodajte žlicu kapara iz soli – nemojte ih ispirati jer je i ta sol krasno aromatizirana. Samo na kraju pripazite da ne bi presolili jelo, jer imate slanu ribu i slane kapare. Pospite malo ljute papričice i sve popecite/ prodinstajte zajedno.

Nakon nekoliko časaka dodajte  šakom zdrobljene pelate i par žlica pirea od rajčica.

Pustite da se umak lagano krčka i pristavite lonac sa 4 l vode.Kada uzavre, posolite, ubacite špagete i kuhajte skoro do kraja.

Tada ih vilicom za špagete vadite direktno u umak. Dobro je imati i drvenu vilicu (vrsta kuhače) za ovu fazu kuhanja svih špageta – lakše se miješaju u tavi kako bi još malo prokuhali u umaku i dobro ga upili. Dodajte 2 -3 žlice vode od kuhanja, dobro promiješajte dok se pašta i umak fino ne prepoje.

Pospite bogato isjeckanim peršinom – i to je jedan od nezaobilaznih sastojaka paste al tonno alla romana.

Savjeti: Ako imate dobre crne masline taggiasche ili kalamata, dodajte i njih isjeckane u umak. Osim špageta jako su popularne «mezze maniche»( vrsta šuplje, okrugle, kratke pašte dužine cca 2 cm), jer u njihovim šupljnama se šug savršeno zadržava.

/Damira Skansi/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije