17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Španjolska ispustila 26 tona hrane u pojas Gaze

Španjolska ispistila humanitarnu pomoć iznad pojasa Gaze Foto: Spanish ForeignÊMinistry / REUTERS

Jutros je izbačeno 26 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od preko 11.000 obroka, saopštilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

U utorak su dva aviona poletjela iz vojne baze u španjolskom gradu Zaragozi te spustila pakete u teritorij okružen izraelskom vojskom.

– Španjolska inzistira na otvaranju graničnih prijelaza jer je to neophodna mjera za izbjegavanje gladi u pojasu Gaze, poručio je Madrid.

Španjolska navodi da je ulazak pomoći cestovnim putem efikasniji način rješavanja hitne humanitarne situacije, ali se zbog “teškoća u pristupanju” savjetuju svi načini dostave pomoći, uključujući zračni koji provode zemlje poput Francuske, Njemačke i SAD-a.

– Oko 1,1 milijun osoba u Gazi suočava se s katastrofalnom prehrambenom neizvjesnošću. Sadašanje slanje pomoći (iz zraka) nije dovoljno za zaustavljanje gladi i osiguranje osnovnih potrepština poput vode i higijenskog materijala, piše u priopćenju.

Oko 32.000 Palestinaca, od čega 70 posto žena i djece, ubijeno je u Pojasu Gaze nakon eskalacije sukoba 7. listopada, navela je Španjolska. Ranjeno je 74.188 palestinskih civila.

Španjolska je ovaj mjesec javno pružila podršku agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) kojoj je lani uplatila 19,5 milijuna eura od ukupno 50 milijuna eurapomoći Palestincima. Najavila je i slanje dodatnih 23,5 milijuna za školovanje djece.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije