24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Spašeno tek 228 životinja

Foto: Maritime Executive

Na teretnom brodu za prijevoz stoke “Queen Hind” koji se prije nekoliko dana prevrnuo još uvijek traje spašavanje ovaca zarobljenih na brodu.

“Queen Hind” je bio na putu iz Rumunjske u Saudijsku Arabiju kada se 24. studenog prevrnuo. Sva posada na brodu je spašena, a rumunska organizacija za zaštitu životinja, ARCA, pokušava spasiti životinje zarobljene u brodu od nesreće.

Organizacija kaže da su male šanse da se sve životinje pronađu žive. Veterinar dr. Ovidiu Rosu iz ARCA objašnjava: „Izbušili smo dvije rupe na brodu kako bismo imali bolji pristup životinjama. Situacija je vrlo teška zbog dima i otrovnih dima, ali uspjeli smo ugraditi ventilator unutar broda kako bismo barem mogli ući u brod s maskama za lice.

“To je utrka s vremenom, kaže Rosu:” Naravno, zdravlje životinja je sve gore i gore. Već imaju velikih problema s disanjem, ali svaki život se računa, zato nastavljamo. “

Od ukupno 14 600 ovaca na brodu, spašeno je tek njih 228. Životinje se nalaze u karanteni na oko 25 kilometara od mjesta Midia Novodari a o njima brinu rumunjski veterinari. Organizacija za zaštitu životinja 4 Powns također je u kontaktu s vlastima kako bi preuzela životinje i pronašla održivo i za životinje pogodno riješenje.

„Sve se češće tijekom transporta životinja pojavljuju problemi njihove dobrobiti“, kaže dr. Martina Stephany, jedna od direktorica u organizaciji 4 Pows.

„Ovakve tragedije znak su da dobrobit životinja jednostavno nije zajamčena tijekom prijevoza na velike udaljenosti u treće zemlje. Zapravo, europski standardi za dobrobit životinja moraju biti zajamčeni od mjesta polaska do odredišta – čak i izvan EU-a. Iako to često nije slučaj, vlasti odobravaju ilegalni prijevoz. Ako se pravila za dobrobit životinja jednostavno zanemaruju, EU mora pokrenuti postupak za kršenje zakona i hitno preispitati svoje propise o prijevozu. Prijevoz na velike udaljenosti do trećih zemalja trebao bi biti zabranjen. “

Najčitanije