13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Spasioci koji su našli olupinu Titana otkrili kad su shvatili da više nema nade

Ostaci Titana

Potraga za podmornicom Titan nekoliko je dana u junu bila jedna od središnjih tema svjetskih medija. Turističko plovilo koje je prevozilo pet putnika do olupine Titanica izgubilo je kontakt s površinom, a spasioci su krenuli u unaprijed izgubljenu utrku s vremenom da spase posadu.

Sada su spasioci koji su pronašli ostatke OceanGateove podmornice Titan za Sky News ispričali kako se potraga odvijala i opisali trenutak u kojem su shvatili da je svaka nada izgubljena.

Brod je nestao 18. lipnja dok je obilazio olupinu Titanica 3800 metara ispod površine Atlantskog oceana. Cijena ekspedicije bila je 250.000 dolara po osobi, a mahnita potraga za znakovima života trajala je četiri dana.

Pronašli polje krhotina

Među putnicima je bio izvršni direktor OceanGatea, Stockton Rush. Uz Rusha bili su tamo i otac i sin Shahzada i Suleman Dawood iz Pakistana, koji žive u Britaniji, britanski milijarder Hamish Harding i francuski pilot podmornice Paul-Henri Nargeolet.

Postojala je nada da je nekim čudom trup podmornice netaknut i da su oni unutra još uvijek živi i čekaju pomoć. No, kada je tim koji je predvodio stručnjak za morske dubine Jesse Doren konačno došao do rezultata, nisu imali dobre vijesti. Polje krhotina s dijelovima Titana pronađeno je oko 500 metara od pramca Titanica.

“Naš je jedini fokus bio u tome da stignemo do njih što je prije moguće. Ništa nije bilo upitno, ako su tamo, skupit ćemo ih. Čitavo smo vrijeme mislili na njih i njihove obitelji. Znali smo da imamo samo jedan pokušaj”, rekao je.

“Utihnuli smo”

Nakon dana potrage i svjetskih napora spašavanja, spasilačka podmornica Odysseus je stigla do morskog dna. Spasilački tim je tada utihnuo jer su znali što su pronašli. “Po dolasku u polje krhotina došlo je do stanke”, prisjeća se Ed Cassano, direktor kompanije za istraživanje morskih dubina, Pelagic Research Services, koja je bila angažirana na spašavanju.

Podmornica je pretrpjela “katastrofalnu imploziju”, odnosno nasilno kolabiranje prema unutra, zaključile su američke vlasti. Svih petero ljudi u brodu bilo bi ubijeno u trenutku.

“To je utjecalo na nas”

“Svatko je profesionalac, ali to je utjecalo na nas. Trebao nam je trenutak da stvarno shvatimo i razmislimo o tome što to znači”, dodao je.

“Proveli smo četiri ili pet dana očekujući da ćemo otići tamo i izvesti čudo”, kaže Doren. “Očito je da je naš osjećaj razočaranja neznatan u usporedbi s ljudima koji su bliski obiteljima poginulih.”

Nekoliko dana kasnije Ed Cassano obratio se medijima kako bi opisao što se dogodilo. Gušeći se u suzama, ispričao se i rekao da se članovi njegova tima nose s “puno emocija”.

Istraga se nastavlja

Prošlo je već gotovo tri mjeseca od katastrofe, ali i dalje ostaju otvorena pitanja o tome što se dogodilo i zašto. Istraga Kanadskog odbora za sigurnost prometa se nastavlja. Obavljeni su preliminarni razgovori s osobama na brodu za podršku OceanGatea Polar Prince, a olupina podmornice je pregledana.

U istrazi se neće propitkivati krivnja ili odgovornost, kaznena ili građanska, ali se provodi u nadi da se ništa slično više nikada ne ponovi.

Izvor:Index.hr

Najčitanije