24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

SPO prikuplja dokaze i kroz mehanizam međunarodne policijske saradnje

Trajekt 30 avgust – foto Lj Vukotić RCG

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) prikuplja obavještenja i dokaze po zahtjevu specijalnog tužioca u predmetu koji je, kako je saopšteno, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo povodom kupovine trajekta Prizna, odnosno „30. avgust“.

Portparol SDT-a i državni tužilac, Vukas Radonjić, kazao je CdM-u da se dokazni materijal prikuplja i kroz mehanizme međunarodne policijske saradnje, što zahtijeva određeno vrijeme.

Radonjić je podsjetio da je SDT 21. marta, po službenoj dužnosti, nakon medijskih izvještavanja o uslovima kupovine trajekta Prizna, formiralo krivični predmet zbog utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti.

“Specijalni tužilac je SPO-u podnio pisani zahtjev da prikupi obavještenja od odgovornih u Morskom dobru i dokumentaciju koja se odnosi na kupovinu plovila, a posredstvom INTERPOL-a da pribavi dokumentaciju od preduzeća ABM Tours, u vezi sa kupovinom plovila od kompanije Jadrolinija i njegovom daljom prodajom Morskom dobru”, rekao je Radonjić.

Takođe je naloženo da se pribavi dokumentacija od Jadrolinije, koja se odnosi na povlačenje iz operativne upotrebe trajekta i njegovu prodaju kompaniji ABM Tours, te konačno da se o svemu utvrđenom sastavi pisana informacija.

Morsko dobro je kupilo trajekt koji je Vlada Dritana Abazovića preimenovala u „30. avgust“, za 569 hiljada EUR od ABM tours-a, firme iz Hrvatske.

Ta hrvatska firma je par mjeseci prije toga trajekt kupila od Jadrolinije za 252 hiljade EUR, što znači da je od prodaje Crnoj Gori zaradila više od 300 hiljada EUR.

Izvor:Mina

Najčitanije