16 C
Kotor

Slušaj online radio

Spomen-kompleks Tjentište još bez projekta i novca za sanaciju

Tjentište

Spomen-kompleks Tjentište, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, uvršten je na listu ugroženih spomenika u BiH, a krajnji cilj je da se proglasi nacionalnim spomenikom i dođe do novca potrebnog za sanaciju klizišta.

“S obzirom na to da se ovaj spomen-kompleks nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupiće se izradi odluke o proglašenju ovog dobra nacionalnim spomenikom kako bi se propisale mjere zaštite, a projekat zaštite aplicirao za sredstva iz inozemnih fondova”, kazali su juče za “Nezavisne” iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Početkom februara na Tjentištu se pokrenulo klizište, koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalaze spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u bici na Sutjesci.

Posao sanacije klizišta povjeren je Direkciji za obnovu i razvoj, Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i Republičkom zavodu za geologiju.

“Upravi Nacionalnog parka ‘Sutjeska’ ova odluka pruža brojne mogućnosti za spomen-kompleks bitke na Sutjesci. S projektom zaštite spomen-kompleksa postoji mogućnost apliciranja za sredstva iz inostranih fondova”, kaže Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”, i dodaje da na taj način pokušavaju da spasu kompleks.

Prema njegovim riječima, čim bude donesena odluka o proglašenju kompleksa nacionalnim spomenikom pružiće im se mogućnost apliciranja i dobijanja novčanih sredstava za sanaciju klizišta iz institucija s nivoa BiH, ali i iz evropskih fondova.

Kako ističe Pavlović, rukovodstvo Nacionalnog parka “Sutjeska”, pruža podršku ispitivanjima koja se rade kako bi se kompletirao projekat sanacije klizišta u neposrednoj blizini spomenika bitke na Sutjesci.

“Na Tjentištu je do prije nekoliko dana bio snijeg, što je otežavalo poslove ispitivanja. Narednih sedam dana trebalo bi da bude završen projekat za sanaciju klizišta, koji rade Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS i Republički zavoda za geologiju”, pojasnio je Pavlović.

Stevan Jovanović, direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS, kazao je da u toku ove sedmice kreću geološko snimanje cijelog lokaliteta spomenika i geološka istraživanja zemljišta.

“Nakon toga krenućemo u izradu projekta, a potrebana je kompletna rekonstrukcija cijelog kompeksa pošto posljednjih 40 godina na njemu nije ništa rađeno”, kazao je Jovanović.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971.

Prethodno je 1958. godine sagrađena spomen-kosturnica, u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

Najčitanije