21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Spomen obilježja u čast 18 znamenitih ličnosti Herceg Novog

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Herceg Novi u narednom periodu planira postavljanje spomen obilježja u čast 18 znamenitih ličnosti grada, predviđeno je predlogom Programa za postavljanje spomen obilježja na području opštine za 2021. godinu. Riječ je o davanju naziva ulica i postavljanju spomen obilježja onima koji su ostavili izuzetan trag u životu grada i time zavrijedili da trajno budu urezani u pamćenje Novljanki i Novljana.

Među planiranim spomen obilježjima su spomen-bista piscu Stevanu Raičkoviću na Toploj i spomen ploča zadužbinarima Ani i Milivoju Zlokoviću na zgradi Osnovne škole „Orjenski bataljon“ u Bijeloj.

Takođe, predlog Programa predviđa da mnoge značajne ličnosti dobiju svoje ulice u naseljima širom opštine: Gordana Bogojević Kovačević u Igalu, Leso Pavković na Podima, Ilija Kišić u Zelenici, Mladen Crnogorčević, Kiril Cvjetković, Pjer Loti i Miroslav Šumberger u Baošićima, Petar Želalić, Petar Šerović, vladika Simeon, Danica Popivoda i Ignjatije S. Zloković u Bijeloj, ime Milivoja i Ane Zloković nosiće dio obale u Bijeloj, u Kamenarima će ulice dobiti dr Simo Milošević i Mato Đuranović, a put na Luštici biće nazvan prema Petru Zambeliću.

Program podizanja spomen obilježja za ovu godinu će se na narednom zasijedanju Skupštine opštine Herceg Novi naći pred odbornicima, najavljuje sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Ana Zambelic Pistalo

Kako objašnjava, zadovoljeni su svi formalni, zakonski preduslovi da Program bude usvojen u lokalnom parlamentu. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je u proteklom periodu intenzivno komunicirao sa resornim Ministarstvom i Komisijom za postavljanje spomen obilježja, te od Vlade Crne Gore pribavio saglasnost za davanje naziva ulici po košarkašici Gordani Bogojević Kovačević i postavljanje spomen-biste Stevanu Raičkoviću, što je bilo obavezno jer od njihovih smrti nije proteklo više od 20 godina.

Namjera Sekretarijata je da imenovanje ulica bude doprinos kulturnom turizmu, kao i upoznavanju učenika hercegnovskih škola i svih građana sa znamenitim ličnostima grada.

 „Prilikom sačinjavanja Programa za postavljanje spomen obilježja veoma je bilo važno da se prisjetimo znamenitih Novljana, da njegujemo kulturu sjećanja. Kultura nisu samo manifestacije i festivali, već moramo da se osvrnemo na sve one ljude koji su u prethodnom periodu ostavili značajan trag u kulturi i sjećanju Novljana. Ovaj Program upravo je vrednovao takve ličnosti“, ističe Zambelić Pištalo.

Ona podsjeća i da je po prethodnom Programu za postavljenje spomen obilježja Herceg Novi dobio spomen-ploču u čast Zuka Džumhura i Ulicu Elize Lombardić, a u toku je izrada spomen-biste Jeftu Gojkoviću i spomenika Mirku Komnenoviću.

„Očekujem u narednih deset do petnaest dana da će biti postavljena ploča zaslužnom načelniku Jeftu Gojkoviću. Kada je riječ o spomeniku Mirku Komnenoviću, mi smo na kvalitetan način sproveli sve procedure do sada. Spomenik je u fazi izrade i iskreno se nadam se da će ove godine u Herceg Novom biti postavljen spomenik jednom od najznačajnih načelnika naše Opštine i velikom zadužbinaru“, kaže Zambelić Pištalo.

Najčitanije