16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Spor oko puta Meljine – Petijevići: Vlada ne da novac, traži poništenje sporazuma

Država je podnijela kontratužbu protiv firme Univerzal monte zbog ugovora o koncesiji za put Meljine–Petijevići. Univerzal monte je ranije podnio tužbu kojom traži isplatu 4,84 miliona eura na osnovu sporazuma o raskidu ugovora za put Meljine–Petijevići, dok zaštitnica imovinsko-pravnih interesa kontratužbom traži poništenje sporazuma o raskidu ugovora, jer smatra da Vlada nije mogla da se zaduži na ispunjenje sporazuma na osnovu zaključka.

Tim povodom juče je u Privrednom sudu održano ročište, na kome je zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Slavica Laković saopštila da je sporazum ništavan.

– Vlada je na sjednici održanoj 6. maja 2021. godine zaključkom odobrila sporazumni raskid i zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da u zakonu o budžetu za 2022. godinu predvidi sredstva u iznosu od 4.000.000 eura za isplatu predmetne obaveze. Takođe smatramo da je predmetni Sporazum ništav i iz razloga što je Vlada 27.4.2022. godine donijela zaključak kojim je zadužila nadležno ministarstvo da iz tekuće budžetske rezerve isplati iznos tužiocu, a isplata iz tekuće budžetske rezerve može se vršiti jedino uz saglasnost Vlade. S tim u vezi, Ministarstvo finansija je donijelo informaciju o statusu zaključaka Vlade, koja je donijela zaključak od 20.10.2022.godine, pod tačkom 1 usvojila informaciju o statusu ovih zaključaka, a pod tačkom 4 zadužila Ministarstvo finansija da u ime Vlade cjelokupnu dokumentaciju proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu – navodi se u kontratužbi.

Isplata četiri miliona eura koncesionaru bila je obaveza vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić. Ta sredstva prvobitno je trebalo da budu predviđena za isplatu iz budžeta za 2022. godinu, ali tadašnja vlada i ministar finansija Milojko Spajić nijesu predvidjeli njihovu isplatu u Zakonu o budžetu za 2022. godinu. Potom su, neposredno prije smjene, tj. dolaska manjinske vlade Dritana Abazovića, donijeli zaključak da se novac isplati iz budžetske rezerve. Nova vlada i ministar finansija Aleksandar Damjanović nisu postupili po tom zaključku jer im je taj posao bio sumnjiv, pa su informaciju razmatrali na Vladi i vraćali je na doradu, ali nisu isplatili novac.

Zakonski zastupnik kompanije Univerzal Monte Mladen Ivanović naveo je da je isticanje protivtužbe i njeno obrazlaganje suprotno načelu ekonomičnosti postupka, da vodi uvećanju troškova i zakonske zatezne kamate, te zatražio zakonom predviđen rok od 15 dana da se na protivtužbu izjasni.

On je istakao da je nužno da se zastupnica države izjasni radi utvrđenja kojih činjenica predlaže vještačenje po vještaku građevinske struke i zašto smatra da su te činjenice od odlučnog značaja za odluku u ovoj parnici, što je bio predlog na prethodnom ročištu.

Naredno ročište biće održano 11. aprila.

Koncesionar prije tužbe poslao dvije opomene

Kompanija Univerzal Monte je sa državom potpisala sporazum o raskidu BOT aranžmana 8. maja 2021. godine, a potpisali su ga tadašnji ministar Milojko Spajić, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predstavnik investitora Đorđe Vlaović. Od potpisivanja sporazuma do podnošenja tužbe koncesionar je poslao dvije opomene, ali do uplate nije došlo.

Naplatna rampa sa ove dionice dužine 12,5 kilometara između Herceg Novog i Trebinja zvanično je uklonjena 11. maja 2021, a vozači su koncesionaru, kompaniji Univerzal Monte, od 2008. godine plaćali putarinu od tri do 18 eura, u zavisnosti od kubikaže vozila.

/Marko Stojanović/

Izvor:Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije