14.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Potonuo brod s migrantima koji je plovio iz Tunisa prema Evropi, 34 nestalih

ITALY COAST GUARDS MIGRANTS RESCUED – foto EPA

Najmanje 34 osobe nestale su blizu tuniške obale u potonuću čamca s migrantima koji su nastojali stići do Europe, prenosi agencija dpai dodaje da se na talijanski otok Lampedusu u zadnja 24 sata iskrcalo više od 2000 ljudi.

Tuniška obalna straža spasila je još četiri osobe pošto je brod potonuo, rekao je Favzi El Masmudi, dužnosnik iz grada Sfaxa.

“Zlosretni brod peti je koji je potonuo blizu obale u zadnja dva dana”, rekao je u subotu za dpa, dodavši da su u srijedu i četvrtak kod Sfaxa potonula još četiri broda.

Obalna straža izvukla je tijela sedmero migranata iz subsaharske Afrike koji su se utopili u tim incidentima, a traga se za najmanje 30 nestalih, dodao je.

Preživjelo je 84 migranata.

Tuniška obalna straža spriječila je 79 pokušaja ulaska ilegalnih migranata u posljednja tri dana, rekao je u subotu glasnogovornik Nacionalne garde Husamedin Džbabli.

Kazao je da je zbog ilegalnog nastojanja da dođu u Europu uhićeno otprilike 2982 migranta, a među privedenima je i devet Tunižana.

Tuniska obala postala je uobičajena polazna točka za tisuće migranata koji traže bolji život u Europi.

Nedavno su tuniške vlasti uhitile stotine ljudi iz područja subdsaharske Afrike nakon što je predsjednik Kais Saied optužio migrante iz te regije da stoje iza kriminala u zemlji.

U Italiji ove godine triput više migranata 

Unatoč nedavnim nesrećama veliki broj migranata i dalje nastoji prijeći Mediteran na putu prema talijanskim obalama. Ove se godine njihov broj više nego utrostručio.

Samo se na talijanski otok Lampedusu u zadnja 24 sata iskrcalo više od 2000 ljudi, uključujući djecu. Po pisanju ANSA-e ondje je doplovilo više brodova s migrantima.

Po službenim brojkama Italija je od početka siječnja registrirala tri puta veći broj migranata nego prethodnih godina.

Dosad je do talijanske obale doplovilo 21.000 migranata u usporedbi sa 6000, koliko ih je obično ondje stizalo svake zime tijekom prethodne dvije godine.

U subotu je u ranim jutarnjim satima u sedam čamaca stiglo 267 ljudi. Brod za spašavanje na moru i patrolni čamci talijanskih vlasti uočili su šest od sedam čamaca, priskočili im u pomoć te ih dovezli do Lampeduse.

Samo u petak na otok je stiglo ukupno 1778 ljudi, izvijestila je ANSA.

Lampedusa je smještena između Sicilije i sjeverne Afrike, nešto manje od 190 kilometara od tuniškoga obalnog grada Sfaxa.

Mnogi migranti više puta pokušavaju Sredozemljem stići do Lampeduse, Malte, Sicilije ili do talijanskog kopna čamcem ili brodicom iz Tunisa i Libije.

Italija već neko vrijeme upozorava na tisuće migranata koji do talijanskih obala stižu čamcima koji uglavnom nisu za plovidbu, a mediji to nazivaju “migrantskim bumom”.

Nerijetko takve situacije rezultiraju potonućima loših plovila, strašnim nesrećama i ljudskim žrtvama, poput one koja se dogodila krajem veljače pokraj obale Kalabrije. U njoj je smrtno stradalo najmanje 73 ljudi.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije