8 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija pred izvanrednim parlamentarnim izborima

Srbija – pandemija – foto EPA/Hina

Srbijanska premijerka Ana Brnabić obavijestila je suradnike i ministre na sjednici Vlade da će izvanredni parlamentarni izbori biti održani 17. decembra, doznaju mediji u Beogradu nakon što je u srijedu navečer taj datum spomenuo i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u programu RTS-a.

Proevropska oporba u srbijanskom parlamentu potpisala je prošlog tjedna takozvani Dogovor za pobjedu, čiji je cilj suradnja svih oporbenih stranaka i pokreta u osiguravanju slobodnih, poštenih i ravnopravnih izbora na kojima će se suprotstaviti aktualnoj vlasti, predvođenoj Srpskom naprednom strankom (SNS).

Prethodno je dio oporbe pismeno od šefa države zatražio raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, a Vučić im je tada uzvratio da izbori “nisu fontana želja”, te da bi mogli biti održani na proljeće iduće godine.

Stanje na Kosovu, okidač?

Vijest o mogućem raspisivanju izvanrednih izbora, ali ne samo parlamentarnih i beogradskih, već i u pojedinim općinama, Vučić je najavio u srijedu navečer u programu javnog servisa, govoreći o situaciji na Kosovu poslije sukoba u kojima je ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz skupine od tridesetak naoružanih i uniformiranih Srba.

Izbori se čine sve izvjesnijim, što potvrđuje i današnja izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića beogradskim medijima. On je naveo da će izbori u prijestolnici vrlo vjerojatno biti 17. prosinca i da će se to znati za par dana.
Ujedinjenje dijametralno podijeljene opozicije?
Srbijanska oporba, prilično rascjepkana na male stranke i koalicije, bez izrazito vodeće stranke, zasad se u političkom spektru raspoznaje u dva tabora. Jedan sebe naziva proeuropskom i okuplja partije centra, lijevog centra, građanske pokrete, udruge i inicijative, a svi skupa su organizatori prosvjeda “Srbija protiv nasilja”.

S druge strane, desna oporba za sebe tvrdi da je “suverenistička” ili “patriotska”. Nedavni Dogovor za pobjedu za sada načelno podupiru obje strane političkog spektra, pa se može očekivati da se tako na izborima suprotstave vladajućoj koaliciji Srpske napredne stranke i socijalista (SPS), uz koje su još neke manje stranke, među kojima i umirovljenici.

Izvor:HRT- Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije