20 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija uvela vanredno stanje zbog korona virusa

A. Vućić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je odlučeno da se proglasi vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije.

Odluka stupa na snagu odmah, rekao je Vučić.

U Srbiji je do ovog trenutka registrovano 48 obolelih.

Vučić je odluku o uvođenju vanrednog stanja saopštio nakon sastanka sa članovima Vlade i kriznih štabova, istakavši da na snagu stupa momentom objavljivanja u Službenim glasniku, što je, kako je dodao, u ovom trenutku.

Zatvaraju se škole, vrtići…

Vučić je rekao da to znači da od ponedeljka neće raditi škole i vrtići i da će svi objekti biti dezinfikovani.

Predsednik je najavio da će Radio-televizija Srbije emitovati nastavni program, a da će škole najverovatnije biti zatvorene do kraja školske godine.

Vučić je najavio i da će prodavnice ostati otvorene, ali da će se obustaviti sve sportske aktivnosti, te da će se zatvoriti teretane.

Predsednik Srbije je najavio da će na lokalnim samoupravama biti da odluče na koji način će ograničiti rad restorana, koji će morati da se ograniče na dostavu.

“Zatvara se život da bi se sačuvao život”, rekao je Vučić. “Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opsanog i opakog koga mora da pobedi”, izjavio je predsednik Srbije tokom obraćanja javnosti.

Stariji od 65 moraju da ostanu u kućama

Predsednik Srbije je rekao da lica starija od 65 godina moraju da ostanu u svojim kućama.

Vučić je istakao da će se u naredna tri dana proveravati kako se poštuju odluke, a da ako kršenje bude veće od 0,1 ili 0,2 odsto država može u roku od 72 sata da donese odluku da sva lica moraju da ostanu kod kuće.

“Molim vas da nas niko ne natera da donosimo naredbu, jer svime ovim štitimo vas dragi penzioneri i roditelji”, rekao je Vučić.

Vojska pored svih važnijih objekata, bolnica

Vučić je rekao da će vojska biti raspoređena pored svih važnijih objekata i bolnica, a da će policija proveravati sprovođenje mera.

Najavljene su i zatvorske kazne za nepoštovanje karantina u trajanju od tri godine.

Svi strani državljani koji ulaze u Srbiju, moraće da provedu dve nedelje u karantinu. Ljudi koji dolaze iz država koje se smatraju žarištima infekcije, 28 dana.

Predsednik Srbije je najavio da će u sredu stići novi respiratori. On je rekao i da je Srbija zatražila pomoć od Kine, dodajući da “evropska solidarnost ne postoji” nazvavši je “bajkom na papiru”.

Brnabić: Srbija večeras zatvara granice

Granice Republike Srbije će od nedelje uveče biti zatvorene, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Predsednica Vlade je dodala da će na granicama biti pripadnici vojske koji će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

“Srbija se zatvara večeras”, rekla je Ana Brnabić za RTS.

Premijerka je navela i da građanima Srbije ne može da se zabrani kretanje, ali da je preporuka da ostanu u svojim kućama.

“Najjača moguća preporuka ljudima je da sede kućama, da budu u samoizolaciji. Predškolske, školske i visokoškolske ustanove će od sutra ujutru biti zatvorene”, rekla je Brnabićeva.

“Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće. Oni koji ne mogu da rade od kuće, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim sektorima, tu će morati da se preduzmu zaštitne mere, zaštitna oprema i veliki broj kompanija je to uradio”, kazala je Brnabić.

Najčitanije