10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Šta bi sve trebalo da znate o vakcinama protiv SARS-CoV-2 virusa

Anđela Kovačević

“Informativna brošura-sve što treba da znate o vakcinama protiv SARS-CoV-2 virusa’’, u knjižici pod ovim nazivom deset članova i alumnista Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) pokušali su da široj populaciji na jednostavan i razumljiv, ali opet stručan, prenesu sve potrebne informacije o svim vakcinama koje su trenutno dostupne na tržištu.

Brošuru će se  moći pronaći na sajtu OSCI ( https://omsa.me/ ) u utorak 04.05. u 14:00 sati CET, ali će biti dostupna i u štampanom formatu.

“Nastojali smo da se osvrnemo na detalje poput tehnologije koja stoji iza svake od njih, način djelovanja, moguće neželjene efekte, kao i da odgovorimo na neka od najčešće postavljenih pitanja”, objašnjava jedna od autorki Anđela Kovačević.

Ona ističe da nakon što su prve vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa počele da pristižu u region, a zatim i kod nas, autori su primijetili da se javlja velika doza skepticizma prema njima – da li su efikasne s obzirom na to koliko su brzo napravljene, da li su podjednako efikasne, kako djeluju i slično.

Brošura naslovna

“Mi, kao mladi stručnjaci iz te oblasti smo osjećali određenu dozu odgovornosti da odgovore na ta pitanja prenesemo do šire crnogorske populacije. Smatramo da je to u ovom trenutku važno, jer ovakva skupina informacija na jednom mjestu kod nas  još uvijek ne postoji, većina je dostupna samo na engleskom jeziku. Strah od vakcinacije u mnogome je uzrokovan nedostatkom adekvantnih podataka iz provjerenih naučnih izvora. Takođe, za nama je i svjetska nedelja imunizacije, kao i predstojeći period masovne imunizacije u Crnoj Gori, tako da smo smatrali da je sada idealan trenutak da ovakva brošura ugleda svjetlost dana”, kaže Kovačević.

Ističe da projekat nema za cilj nametanje mišljenja ni preferenci prema bilo kojoj od vakcina na tržištu, već pružanje informacija pomoću kojih čitaoc može da izgradi svoj stav i donese odluku o imunizacji. Krajnji cilj je da građani prilikom izbora vakcine i prilikom diskusija na tu temu, raspolažu adekvatnim podacima.

Brošura je podijeljena na tri cjeline. Na početku se nalaze informacije o SARS-CoV-2 virusu, njegovoj građi i bolesti koju izaziva. Objašnjen je princip stvaranja imuniteta, kao i značaj imunizacije kroz istoriju. Pojašnjen je  i čitav proces razvoja vakcine i to kako je moguće da ove vakcine imamo na tržištu za jako kratak period, obzirom na to da je upravo ovo razlog skepticizma kod mnogih građana. U drugom dijelu brošure detaljno su objašnjeni mehanizmi funkcionisanja različitih vakcina protiv SARS-CoV-2 koje su trenutno dostupne na tržištu. Na kraju su odgovori na najčešće postavljena pitanja koja su ispitanici ankete imali priliku da postave.

Anđela Kovačević

U izradi brošure su učestvovali Amira Idrizović, magistarlka  molekularne biologije i genetike, dobitnica prestižne stipendije za mlade istraživače u sklopu koje sada radi doktorsko istraživanje anemije srpastih ćelija u Barseloni. Anđela Kovačević koja je magistrirala biotehnologije u medicini na rimskom univerzitetu La Sapienza. Student medicine, Jovana Savić koja studira u Bolonji i Filip Mičijević koji uči u Amsterdamu. Magistar bioinformatike, Katarina Elez – trenutno je na doktorskim studijama u Berlinu. U timu su i dva mikrobiologa – Katarina Gačević i Kristina Đenđinović koje svoje magistarske studije nastavljaju u Beču.

“Posljednja, ali najstručnija od svih nas je Milena Stanković Brunner. Svoj doktorat  iz oblasti imunologije odradila je na prestižnom institutu Francis Crick u Londonu, a danas radi u jednoj biotehnološkoj firmi u Londonu. Milena je bezbroj puta pregledala sve tekstove i odradila lekturu s naučnog aspekta”, ističe Kovačević.

Brošura

Za istraživanje koje je prethodilo brošuri, zaslužna je Mirjana Adžić (studentkinja magistarskih studija psihologije potrošača, Južna Koreja), dok je lekturu i korekturu radila Marija Raspopović (magistar evropskih studija i medjunarodne ekonomije, SAD/Belgija/Crna Gora).

I svi članovi OSCI  doprinijeli su realizaciji ovog projekta.

 “Važno nam je da pomenemo da je kroz brošuru prošlo i nekoliko stručnjaka i ljekara, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva. Pored toga, veliku zahvalnost za finansiranje štampane verzije brošure i njenu distribuciju dugujemo našim sponzorima, među kojima su: Opština Herceg Novi, Apex Capital, Neregelia, Porto Montenegro, CDS Project, Ordinacija Balans, Penef inženjering i Riva Print”, navodi Kovačević.

OSCI

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu je osnovana u decembru 2011. godine i predstavlja najkompletniju globalnu mrežu crnogorskih studenata u inostranstvu (CSI), kojih trenutno po procjenama ima oko 1300, ne računajući veliki broj njih u državama okruženja. Organizacija je uspostavljena kao platforma za efikasnu saradnju među crnogorskim studentima u inostranstvu u cilju stimulisanja profesionalne, naučne idrugih vrsta saradnje. Pored toga, OCSI aktivno radi na održavanju saradnje sa matičnom državom i njenom dijasporom.

/S.Kosić/

Najčitanije