13 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanari vojnih zgrada na Seljanovu ogorčeni postupanjem lokalne uprave i Ministarstva odbrane

Sporno parkiraliste ispred vojne stambene zgrade na Seljanovu

Stanari velike tzv. vojne stambene zgrade u Kotorskoj ulici broj 2 na Seljanovu u Tivtu, protestovali su zbog aktivnosti koje je proteklih dana sprovela Opština Tivat na parkingu ispred njihove zgrade, a koje po mišljenju građana, predstavljaju uvod u buduće oduzimanje tog parkirališta od stanara i njegovo povjeravanje na gazdovanje i naplatu opštinskom preduzeću „Parking sistem“ Tivat (PST).

Opština je preko izvođača radova odabranog na tenderu, u sklopu akcije obmove horizontalane saobraćajne signalizacije u gradu, novu signalizaciju iscrtala i na parkingu kapaciteta 29 automobila koji se nalazi ispred zgrade u Kotorskoj 2 gdje u 31 stanu živi oko 90 ljudi, mahom porodica bivših vojnih lica. Zajedno sa dvoje okolne zgrade, ovaj stambeni blok izgrađen je na zemljištu koje je od privatnih lica svojevremeno ekspropiisala Opština na zahtjev i uz plaćanje od strane bivše JNA, da bi se na toj lokaciji u skladu sa DUP-om, gradile stambene zgade za potrebe vojnih lica. Stambeni blok urađen po svim urbanističkim parametrima što podrazumijeva i obezbjeđenje dovoljne količine parking prostora za njegove stanare, prije petnaestak godina je izgradila tadašnaj Vojno-građevinska ustanova „Lovćen“ iz Podgorice. U međuvremenu, većina stanova u ovim zgradama je otkupljena od njihovih stanara, ali se u katastru zemljište i okućnica zgrada i dalje vodi na državu Crnu Goru, iako je po granicama urbanističkih parcela po DUP-u, jasno da parkirališta u i oko kompleksa, pripadaju tim zgradama. Izgradnja tih parkinga za stanare,  svojevremeno je bio i uslov da ovaj stambeni blok dobije upotrebnu dozvolu.

„Kada su se u utorak pojavili radnici i počeli iscrtacanje parking pozicija na našem parkingu, stanari su negodovali jer smatraju da je taj prostor nešto što pripada nama jer je namjenski projektovan i građen kada i naša zgrada, za potrebe njenih stanara. Pojavila se i Komunalna policija, situacija je bila na momente napeta, ali je nakon intervencije i naloga koji je telefonom komunalnom policajcu dao predsjendik Opštine Siniše Kusovac, posao nastavljan i okončan uprkos nezadovoljstvu i negodovanju građana. Jedino od čega su odustali, bile je namjera da ovdje iscrtaju i tri parking pozicje rezervisane za taksi vozila, a za što nema nikakve ni potrebe, ni logike.“- kazao nam je Mario Crvelin jedan od četiri predsjednika Udruženja stanara iz isto toliko ulaza zgrade u Kotorskoj 2. On i ostali stanari smatraju da Opština nije imala pravo da obilježava imovinu koja joj ne pripada. Posebno ih ljuti, kažu, „načun odlučivanja tipa, ma farbaj bre to, koga briga za građane“ koji je po njima, demonstrirao Kusovac. Strijepe da će se uskoro i njima desiti isto što i građanima što žive u stambenim blokovima u centru grada, a gdje je Opština na sličan način već sva parkirališta u dvorištima stambenih zgrada, povjerila na upravljanje  predusteću PST, pa sada i stanari tih objekata Opštini plaćaju korišćenje sopstvenih parkinga.

„Mi smo se lani, suočeni sa problemom korišćenja i upravljanja parkingom koji pripada našem bloku, obratili Direkciji za materijalne resurse Ministarstva odbrane jer se te parcele vode na državu, iako funkcionalno pripadaju nama. Skrenuli smo im pažnju da ta pakirališta nisu pod opštinskom ingerencijom i da Opština nema pravo da nam otuđi imovinu koja je dio ovog stambenog bloka, ali do danas nikakvog odgovora od MO nema“- istakao je Crvelin.

Iz Opštine Tivat  su kazali da po katastru, „predmetna lokacija ne pripada stanarima zgrade na adresi Kotorska br. 2“, te da se „u skladu sa DUP-om Seljanovo a na osnovu Projekta tehničke regulacije saobraćaja, na predmetnoj lokaciji pristupilo obilježavanju parking mjesta, od kojih je jedno namijenjeno licima sa invaliditetom.“ Nisu komentarisali kako mogu obilježavati imovinu koja ne pripada Opštini – parking koji je u vlasništvu države. Nisu komentarisali ni optužbe stanara da je obilježavanje parkirališta nastavljeno po izričitoj naredbi gradonečalnika Kusovca, uprkos njihovom protivljenju.

U lokalnoj upravi tvrde da su sami stanari mejlom poslatim u februaru, tražili obilježavanje spornih parking mjesta, ali i nagovijetsili da u skorije vrijeme ta parkirališta neće biti uključena u režim anplate koji sprovodi PST.

„Parking studijom Tivat obuhvaćena je gradska zona kao i parkirališta na Aerodromu i Plavim Horizontima, te su parkirališta Odlukom o povjeravanju upravljanja javnim prostorom za  parkiranje vozila DOO „ Parking servis“ Tivat, tom preduzeću data na upravljanje. Uključivanje novih lokacija u sistem naplate zahtijeva i novu studiju“- kažu u Opštini.

Izvor:S.L.

Najčitanije