25 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanari zgrada u Herceg Novom pokrenuli peticiju: Neće hotel u zelenom pojasu Jadranske magistrale

Foto K.M.

Stanari zgrada 24 i 26 u ulici Orjenski bataljon u Herceg Novom juče su pokrenuli onlajn peticiju protiv gradnje gradskog hotela na uskom zelenom pojasu između Jadranske magistrale i njihove ulice. Cilj ove peticije je, kako naglašavaju, sprečavanje činjenja još jednog koraka ka budvanizaciji grada.

– Izgradnja gradskog hotela malih smještajnih kapaciteta planirana je na uskom zelenom pojasu (u katastru zavedenom kao šume I klase) i dijelu koji pripada magistralnom putu. Veličina i oblik parcele su u potpunosti neprimjereni za gradnju, pogotovo za gradnju hotelskog objekta, preliminarno kategorisanog kao hotel sa 4 zvjezdice. Jedina racionalna planirana namjena lokacije je zaštitno zelenilo uz magistralni put. Izgradnja ovog objekta predstavlja čist primjer tzv. “investitorskog urbanizma” nauštrb interesa zajednice i u korist pojedinca i uzurpira još jednu od rijetkih zelenih oaza na gradskom području, kao i dio putnog – magistralnog pojasa – obrazloženo je u onlajn peticiji, koju je u startu potpisalo preko 150 građana.

Investitor i izvođač ovog poduhvata je PIA inženjering d.o.o. iz Tivta, a stručni nadzor Marting project d.o.o. iz Podgorice. Saglasnost glavnog državnog, odnosno glavnog gradskog arhitekte na idejno rješenje data je još u avgustu 2021. godine. Predviđeno je da gradski hotel zahvati površinu od 1.259 kvadrata, da ima podrum, suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje. Radovi su, prema tabli koja je postavljena na gradilištu, počeli 12. oktobra ove, a biće završeni 10. decembar 2027. godine. Za gradnju ovog objekta, kako je navedeno, investitor ima svu potrebnu dokumentaciju.

Stanari dijela Orjenske ulice pored napisanog u peticiji ističu da se plaše pokretanja klizišta na ovoj lokaciji. Takođe i dio stručne javnosti tvrdi da je ovaj hotel, kako je predstavljen u 3D projekciji na tabli, nemoguće izvesti na ovoj lokaciji, osim ako ne misle da ga grade do bijele crte na magistralnom putu.

Arhitekta Vuk Čvoro smatra ovu gradnju nedopustivom i poziva kolege i građane da joj se suprotstave.

– Do kada ćemo dozvoljavati investitorski urbanizam? Bez imalo zdravog razuma i naravno bez održivosti. Zamolio bih moralne kolege i sugrađane da pruže podršku peticiji. Toliko barem možemo da uradimo da bismo pokazali nivo zrelog odnosa prema prostoru – poručio je Čvoro.

On ističe da se po pitanju ovog objekta podaci sa terena i ne poklapaju sa projektovanim.

Kultni hotel “Boka” srušen nakon zemljotresa 1979.

Podsjećamo, poslije zemljotresa 1979. godine srušen je kultni hotel “Boka” i Herceg Novi je ostao bez gradskog hotela. Tu “titulu” je jedno vrijeme nosio hotel “Plaža” HTP-a “Boka”, kasnije zdanje Vektre “Boka”. Nažalost, poslednjih godina hotel “Plaža” je postao još jednan simbol neuspješne privatizacije, urušen i napušten.

Bilo je očekivano da će vijest o početku pripremnih radova za gradnju gradskog hotela, u blizini sadašnje autobuske stanice, naići na opšte odobravanje građana Herceg Novog, ali očigeledno nije tako.

/K.Matović – Dan/

Izvor:Dan

Najčitanije