17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Standard u Sloveniji lani dosegao 90 posto prosjeka EU

Slovenija

Individualna potrošnja po stanovniku u standardima kupovne moći u Sloveniji lani je dosegla 85 posto prosjeka EU, što je tri postotna boda više nego 2020. Lani je potrošnja bila ista kao u Češkoj i Španjolskoj.

Prema vrijednosti ovog pokazatelja, među 37 europskih zemalja, Luksemburg je zauzeo najviše mjesto, gdje je pokazatelj 44 posto viši od prosjeka 27 zemalja EU. Slijedile su Norveška i Njemačka.

U međuvremenu, Albanija (61 posto niža potrošnja od prosjeka EU), Bosna i Hercegovina (59 posto niža) i Sjeverna Makedonija (49 posto niža) zauzele su zadnja tri mjesta.

Prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u standardu kupovne moći kao mjeri gospodarskog razvoja, položaj zemalja bio je sličan položaju potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći. Međutim, razlike među zemljama bile su mnogo veće.

Vrijednost tog pokazatelja među 37 europskih zemalja lani je bila najveća u Luksemburgu (168 posto više od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede ga Irska, Norveška i Švicarska.

Albanija je imala najniži BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći (68 posto niži od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede je Bosna i Hercegovina (67 posto niži) i Sjeverna Makedonija (58 posto niži).

U Sloveniji je BDP po stanovniku u standardima kupovne moći dosegao 90 posto prosjeka EU, što je za jedan postotni bod više nego 2020. Od 2015. vrijednost je rasla četiri godine zaredom, a ista je bila i 2019. i 2020. . Slovenija je 2021. dosegla najvišu vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih 10 godina, tvrde statističari.

Cipar, Litva i Estonija prošle su godine bili najbliže Sloveniji po BDP-u po glavi stanovnika. Na Cipru je vrijednost ovog pokazatelja iznosila devet posto, au Litvi i Estoniji 11 posto niža od prosjeka EU.

Izvor:Hina

Najčitanije