10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Turistička ponuda Crne Gore kroz 3D štampu” za osobe sa invaliditetom

crkva sv nikole

Nevladina organizacija Ekvivalent iz Podgorice sprovodi projekat pod nazivom “Turistička ponuda Crne Gore kroz 3D štampu”, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Zahvaljujući ovom projektu kreirana je inovativna turistička ponuda Crne Gore u vidu 3D štampe određenih atraktivnih prirodnih i društvenih turističkih faktora, koje će osobe sa oštećenjem vida moći da dožive putem dodira.

Projekat ima za cilj unapređenje pristupačnosti turističke ponude za lica sa invaliditetom, ali i njihovog svakodnevnog funkcionisanja. Ovaj projekat ne podrazumijeva samo strane turiste sa invaliditetom, već i domicilno stanovništvo koje ima oštećenje vida.

crkva sv luke

3D štampa zasnovana je na savremenim tehnologijama, uz primjenu modernog dizajna koji predstavlja vjerodostojni prikaz određenog sadržaja i pritom je dugoročnog karaktera.

Kompanija 3D Platforma iz Podgorice je izradila sve 3D makete od biorazgradive plastike koja je u potpunosti eco-friendly i koja se može reciklirati.

crkva sv nikole

Na početku implementacije sprovedena je analiza pristupačnih znamenitosti i izrađen je plan izrade i postavke 3D maketa. U skladu sa planom projekta u Kotoru su prepoznate Crkva sv. Nikole, Crkva sv. Luke i Katedrala sv. Tripuna kao dio neizostavne turističke ponude starog grada Kotor, ali i važan aspekt svakodnevnog života lokalaca.

Unutar ovih objekata su postavljene 3D makete, kao dio redovnog koncepta njihovog sadržaja i predate u vlasništvu i na odgovornost nadležnima za navedene institucije.

Najčitanije