25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanojlović: Kultura je od neprocjenjive važnosti i zaslužuje svu moguću podršku

Herceg Novi – foto mediabiro

„Kultura je od izuzetnog značaja i kao nematerijalno nasljeđe jednog naroda i jedne grupe ljudi koja živi na određenom podneblju, ali i kao identitet tog podneblja, što opet može i mora biti iskorišteno i valorizovano kao autentična ponuda. U tom kontekstu Turistička organizacija ima i obavezu, ali i interes da podržava kulturno stvaralaštvo i na taj način kreira dodatnu vrijednost Herceg Novog kao turističke destinacije“, kazao je u intervjuu za Herceg Novi Cool direktor TO Herceg Novi, Đorđe Stanojlović, objašnjavajući strategiju podrške kulturno-turističkim manifestacijama.

On je istakao da će TO nastaviti da podržava sve kvalitetne programe čiji se efekti na razvoj grada, kako u ekonomskom tako i u kulturološkom smislu, mogu jasno i lako evaluirati.

„Kada su stvari iz kulture i manifestacije takve vrste u pitanju, zaista mogu da kažem da imamo izvanrednu saradnju sa svim kulturnim i javnim institucijama u gradu i sa svim nevladinim organizacijama i privatnim subjektima koji  na bilo koji način doprinose kulturnom životu Herceg Novog, koji, sa ponosom to svi ističemo, nosi epitet – grad kulture, te i u tom kontekstu zaista moramo da nastupamo i da plasiramo HercegNovi na sva tržišta. Nema potrebe da pričam i spominjem kolika je važnost, prije svega Filmskog festivala Herceg Novi- Montenegro Film Festivala, koji je brend Herceg Novog i države Crne Gore ili festivala klasične muzike – Dani muzike, zatim Operose, Gitar Arta, HAPS-a. Jedna od mojih omiljenih manifestacija – Hercegnovski strip festival, koji je možda i najbliži mojoj branši i onim čime se ja bavim, a to je svakako dramsko stvaralaštvo, pisanje scenarija i kopirajt, jer je strip forma najbliža knjizi snimanja kada već govorimo o filmu, ali i konekciji svih umjetnosti“, objašnjava dalje Stanojlović ističući da Turistička organizacija sve vrijeme daje logističku, finansijsku i promotivnu podršku, prije svega, takvim događajima koji imaju nespornu svjetsku reputaciju u kvalitativnom smislu, a tu su svakako i razni drugi događaji različitih žanrova i druge vrste, koji takođe, na neki način donose kulturno-prosvjetnu vrijednost.

„Opet, s druge strane, važno je reći i ne treba bježati od toga, čak i neke stvari koje su više populističke nego elitističke je važno podržavati i iz kvantitativnih razloga. Negdje treba imati tolerancije i prema toj vrsti sadržaja, ali svakako davati primat stvarima koje su od kulturno-identitetskog značaja. Tolerancija je. često, samo odsustvo interesa za istinom, tako da neki kriterijumi moraju postojati. TO je uvijek podržavala sve dobre i kvalitetne stvari koje se dešavaju u Herceg Novom i zaista smo gledali da u tom maniru nastavimo i ove godine.

Ogroman broj zahtjeva za raznorazne stvari svakodnenvno dolazi u TO i tu je negdje i ogromna odgovornost i izrvšnog odbora i stručne službe – kako i na koji način rasporediti određena sredstva koja su finansijskim planom opredijeljena za manifestacije i za sve ostalo za šta se aplicira. Mi smo vratili na snagu jedan pravilnik sa definisanim kriterijumima koji su potrebni da bi neka manifestacija uopšte bila u sistemu razmatranja za dobijanje određenih sredstava i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se svi pridržavaju toga i na jedan ažuran način ispunjavaju te formulare koji su vrlo bitni za poslovanje i strategiju u budućnosti, ali i za dalje opredjeljivanje podrške TO. Jednostavno svi moraju biti svjesni toga da TO nije u obavezi da finansira sve što dođe na stol, postoji stručna služba koja evaluira ponuđene predloge i tu, osim premise koja je obavezna uopšte o razmišljanju za davanje određenih sredstava, postoji i određivanje efekata koji su dugoročni ili kratkoročni, i koji su vidljivi i lako mjerljivi, a stručna služba u saradnji sa izvršnim odborom donosi odluku o podršci u zavisnosti od svih postavljenih kriterijuma“, priča dalje Stanojlović. On je naglasio da postoje i brojne manifestacije koje su žanrovski različite jer je i tu, kako je kazao, izuzetno značajno praviti jednu vrstu prularizma:

„Postoje različiti ukusi i preferencije različite klijentele, različitih prosedea i vizura i tu je vrlo važno donijeti sadržaje za svu klijentelu, tako da i s te strane je važno imati i dozu razumijevanja kada je u pitanju finansiranje. Međutim, to, naravno, ne znači da ćemo mi spuštati kriterijume i potčiniti kvalitet kvantitetu. To je vrlo važno naglasiti dok god bude bila ova struktura u Turističkoj organizaciji, tako će se postupati prema svim manifestacijama“, jasan je Stanojlović.

Govoreći o menifestacijama, on se osvrnuo i na turističko-kulturne događaje koji su započeti ove godine i koji su u potpunosti u organizaciji institucije na čijem je čelu.

„Prije svega krenuli smo s manifestacijom Biram radost koja je obuhvatila dane od Uskrsa do Vaskrsa, gdje smo opet uspjeli da izbrendiramo Herceg Novi kao jednu child friendly i family friendly destinaciju i donijeli kvalitetan sadržaj koji će u daljnjoj budućnosti, ukoliko to postane tradicija, biti razlog više zašto će ta vrsta klijentele, a pogotovo porodice sa djecom, birati Herceg Novi kao svoju destinaciju i opredjeljivati se za Herceg Novi u datom periodu.

Đorđe Stanojlović

Nakon toga hronološki, možda i najvažnija stvar koja se desila i dešava se i svakako je treba nadograđivati, je ribrendiranje vizuelnog identiteta Turističke organizacije i našeg grada sa sloganom – Herceg Nov feel it – sa svim svojim nastavcima, odnosno ekstenzijama koje obuhvataju sve sfere sadržaja koje grad može ponuditi, ne samo u duhu ljetnje sezone, već tokom čitave godine. Potrebno je da unificiramo i na neki način objedinimo svu tu ponudu u jedinstveno geslo koje će biti i na prvi pogled prepoznatljivo“, kaže Stanojlović dodajući da se na tom promotivnom fonu i dalje radi, jer je, kako ističe, promocija stvar koja, kao i moda, najbrže zastarjeva, ali nikad ne umire:

„Naravno, promocije nikad dosta i na neki način je i to potrebno usavršavati i donositi neke nove, još kvalitetnije sadržaje koji će dodatno uspostaviti taj brend. I da bi jednostavno bio prepoznatljiv na svim emitivnim tržištima, ne samo na onim sa kojih nam dolazi najveći broj gostiju koji, takođe treba njegovati i održavati, ali ne treba da to bude stopostotni fokus, već moramo dispergovati targetna tržišta što se jasno pokazalo u ovim vremenima pandemije i rata u Ukrajini“, kazao je Stanojlović i posebno istakao jedan od novih jako interesantnih programa koje je u cijelosti organizovala lokalna TO.

Open air cinema – ili bioskop na otvrenom, ali i otvoren, tj. besplatan za posjetioce je u ovom obliku novina u Herceg Novom, a možemo slobodno reći i u Crnoj Gori koji ralizujemo u saradnji sa svim opštinskim službama i s brojnim privrednicima u gradu. Oni stariji se sjećaju da je ljetnje kino bilo poznato dugi niz godina i pod tim nazivom je funkcionisalo duž cijele hercegnovske rivijere na nekoliko ljetnih pozornica. Dakle, ljetnje kino je ponovo u Herceg Novom od ove godine, ali 30 dana na brojnim lokacijama poput trgova i parkova, plaža, i raznih otvorenih prostora duž čitave rivijere. I to je zaista jedna ideja koja prije svega donosi novi kulturni sadržaj, ali i zabavnu vrijednost koja će dodatno privući goste i pozicionirati Herceg Novi, opet u onu priču kao family friendly i chill friendly destinaciju, i mjesto u kojem je lijepo i važno biti u datom periodu.

Međutim, postoji još jedna, možda i važnija stvar od same reprodukcije tih filmova i samog kratkoročnog efekta koji je tu, a to je svakako kreiranje jedne slike i jednog portreta Herceg Novog, gdje će ova manifestacija s različitih destinacija ujedno i promovisati sve te lokalitete, koji će opet sa takvim sadržajem biti magnet za nove turiste i kroz to nešto što će se u budućnosti turisti namjenski opredjeljivati da dođu ukoliko znaju da postoji takva vrsta sadržaja, što za njih, što za njihovu djecu“, zaključio je Stanojlović podsjećajući da je institucija na čijem je čelu u potpunosti organizovala i noći klasične muzike koji se odvijaju na naša dva najpoznatija trga Trg Nikole Đurkovića ispod sat kule i na trgu Hercega Stjepana, tj. na Belavisti, gdje svaku noć različiti klasični muzičari održavaju cjelovečerne nastupe i koncerte bespalatno za goste.

„Cilj je revitalizacija Starog grada na način na koji i zaslužuje, jer je taj ambijent bio i ostao vrlo važan kulturološki, istorijski i identitetski. I što se tiče generalno slike, a i žanrovske opredijeljenosti događaja koji moraju da se dešavaju u jednoj takvoj sredini koja traži i koja iziskuje elitne i elitistički događaje i ne smije da pristaje na ništa manje i ništa ispod toga. Tako da smo mi u saradnji sa svim privrednicima i lokalima koji su na tom području, došli na ideju da, jedino što stari grad i taj ambijent zaslužuju je klasična muzika, i to je jedna vrsta kamernog prostora koja realno nije za svakoga niti za svu klijentelu. Vrlo je važno donijeti takav sadržaj, jer stari grad, možemo slobodno reći, ima i tu dozu romantike, i na neki način to je pravi ambijent za takve događaje“, objasnio je Stanojlović i osvrnuo se na Karavn ljetnih fešti koje se održavju duž hercegnovske rivijere od Meljina do Kamenara u različitim mjestima u različitim terminima, čime se upotpunjava kompletna turistička slika, jer je riječ o pučkim feštama koje su otvorene za sve i svakoga, a na čiju atraktivnost i ljepotu niko nije imun.

„One opet održavaju jednu vrstu autohtonosti podneblja, jednu vrstu kulturnog identiteta koji je postao sastavni dio Herceg Novog i Boke. I u tom kontekstu također radimo kvalitetnu promociju, šaljemo jednu sliku koja je utemeljena više vjekova u ovo podneblje, tako da je i Turistička organizacija sa svojom stručnom službom znala da prepozna tu vrstu potrebe kada su manifestacije u pitanju i drago nam je da su one posjećene u velikom broju“, zaključio je Stanojlović.

Najčitanije