16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanovnici Neuma blokirat će jug Hrvatske: Čekamo satima u kolonama…

GP Neum

Stanovnici Neuma najavili su za danas polusatnu blokadu jadranske magistrale u centru grada, koja će započeti u 11 sati. Tako će hrvatski jug biti potpuno prometno izoliran, a na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini očekuju se kilometarske kolone. Blokirajući promet, Neumljani žele upozoriti javnost na prometnu izoliranost nakon primjene schengenskih pravila i pojačanih kontrola na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini.

Kako ističu organizatori prosvjeda koje podržava i aktualna općinska vlast, stanovnici Neuma za vrijeme trajanja turističke  sezone otišli bilo gdje, prisiljeni su čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život vozeći se uskom cestom preko Svitave.

Na ovaj problem upozoravao je nadležne institucije i načelnik Neuma, Živko Matuško ali odgovora nije dobio pa su se mještani odlučili na krajnje radikalnu mjeru blokiranja jadranske magistrale u jeku turističke sezone.

Stanovnici Neuma i općinska vlast od Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine traže da se malogranični prijelazi Radež – Vukov Klanac i Imotica – Duži otvore za međunarodni putnički promet, kako bi se lokalnom stanovništvu olakšao prelazak granice. Sa ovim su se složili u Policijskoj upravi Dubrovačko-neretvanskoj te je nadležnim institucijama RH i BIH upućen zahtjev da se spomenuti prijelazi otvore za međunarodni promet putnika. Pretpostavka je da te prijelaze neće koristiti stranci već Neumljani i Neretvani kako bi izbjegli čekanje u kolonama na graničnim prijelazima.

Najčitanije