22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Stara muzika baroka u Kotorskoj katedrali povezala izvođače i publiku

 “Venecija u Kotoru” – orgulje, teorba, kornet i mecosopran za ljubitelje duhovne muzike savremenog doba



Nastup mecosporana Jane Đakove, teorbistkinje Marine Bjelove i Ivana Velikanova, kornetiste i orguljaša u koncertnom programu “Venecija u Kotoru” u utorak, 30. aprila u Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, okupio je brojne ljubitelje stare  duhovne muzike, što je potvrdilo i opravdanost ideje o osnivanju “Kotor Early Music Festival- Tollite Portas”. Ovaj koncert vrsnih umjetnika porijeklom iz Rusije, održan u koprodukciji Kotorske biskupije i KotorArta, okupio je ne samo domaću publiku, nego i turiste i brojne Ruse, sadašnje stanovnike Crne Gore. Oni su nakon koncerta imali priliku da se druže i razgovaraju sa umjetnicima, koji su porijeklom iz Rusije.

– Prekrasna je bila komunikacija sa publikom, puno posjetilaca, srećni smo što je ovaj koncert rezultirao ovakvim divnim sjedinjavanjem. Tokom nastupa sam osjeto da nas ljudi podržavaju, kako  domaći i oni iz Rusije, tako i turisti, kaže za Boka News Ivan Velikanov, kompozitor, barokni kornetista i orguljaš, koji je tokom koncerta mijenjao pozicije nastupa- od baladura do ispred oltara i za katadralnim orguljama s desne strane oltara. Na momente je muzika iz opusa venecijanskih kompozitora iz perioda XVI do XVIII vijeka (Monteverdi, Legrenci, Pićini, Gabrijeli, Šic, Vivaldi i dr.), koju su izveli u starinskom maniru, u nekim dionicama potsjećala na džez-improvizacije, a to nije slučajno.

-Ljepota izvedbe rane muzike je što nam stvara prostor da je sami dorađujemo. Veoma mnogo volim ovu muziku i drago mi je kada je izvodim, jer uvijek se poistovjetim sa kompozitorom, autorom. Mnogo toga nije napisano i to što nedostaje dopunjavaš sam. Nije u pitanju samo improvizacija, nego i to što sam odlučuješ na kojim instrumentima i kako ćeš šta izvesti. Renesansa je „tabula rasa“- mi uzimamo prekrasnu osnovu  i dalje je osmišljavamo stvarajući muziku uživo, objasnio nam je Velikanov.

Ansambl stare muzike duvačkih instrumenata- korneta i trombona u kojoj nastupa Velikanov zove se Alta Capella, sa kojim namjerava da ponodvo dođe u Crnu Goru. Prije 15 godina, kada je formiran, bio je ovo prvi ansambl starinskih duvačkih instrumenata u Rusiji.  Stara muzika je fleksibilna i ona cijelo vrijeme zahtijeva različite sastave raznih muzičara.

Venecija u Kotoru

-Naš trio nastupa u ovom sastavu već dvije godin – kada je potrebno tu je glas-vokal Jane Đakove, tu su orgulje, kornet, na kojima ja sviram, a kada je potrebna lauta, gitara, teorba- tu je Marina, dodaje Velikanov i najavljuje još dva koncerta rane muzike, ali u duetu. Ivan Velikanov i Marina Bjelova će nastupiti 6. maja uveče u Baru, u crkvi Sv. Nikolaja, a 8. maja takođe, imaće priliku da ih čuje i vidi publika u Herceg Novom, u 20 sati u crkvi Sv. Jeronima (obje su katoličke crkve).

 Don Robert Tonsati je zadovoljan u prvom redu velikim odazivom publike, koja je bila vrlo „šarolika“, domaća i strana.

-Aplauz publike i ta tišina koja je bila između izvedbi su isto tako pokazali veliku udubljenost i zainteresiranost, a posebno sam program, muzičari, koji su izveli vrlo lijep program, istovremeno meditativan i inspirativan, uzdižu dušu na pozitivan način, pozivajući na pohvalu Gospodina (Laudate Domuinum). Svi smo osjetili ljepotu koju ova muzika prenosi. Posebnu notu izvođenju daje armenski duduk, koji ima jak duhovni izričaj, ali pečat koncert dali su i teorba, orgulje, mecosopran, kazao je za Boka News don Robert.

Venecija u Kotoru

KULTUROLOŠKE POVEZNICE

Ističe da je važno poslanje Festivala rane muzike da istražuje kulturološke, istorijske poveznice Kotora i drugih dijelova Evrope.

-Znamo da je Kotor dobrovoljno ušao u sastav Venecijanske republike i siguran sam da se dio ove muzike Izvodio u Kotoru, zato što su naši ljudi  putovali, donosili su sve ono što je u Veneciji bilo najbolje i to se nekada davno izvodilo ovdje, kaže nam don Tonsati i najavljuje glavni program Festivala rane muzike „Tollite portas“ u Kotoru u oktobru.

Program će biti pravi raritet, a sve u skladu sa nazivom „Tollite portas“ (otvorite vrata). Zapravo, to je psalam iz Biblije, koji se u prošlosti pjevao prilikom posvete crkve. Simbolika tog naziva je da domaćini festivala otvaraju vrata Katedrale i time posjetiocima čine pristupačnim slojeve njenoga bogatstva.

Posveta Katedrale kroz notne zapise

-Muzika koju pripremamo za glavni program Festivala u oktobru je puno starija muzika, iz XII vijeka. Ona nije muzikološki toliko obrađena, ali je objavljena kada su objavljeni „Pontifikal“, „Lekcionar“ i „Misal“. Muzika koja se tamo nalazi ne može često čuti, možda je, zapravo, samo jednom nešto od toga snimljeno. Sve je već isplanirano, imamo Ansambl „Labirintus“ koji će izvoditi tu muziku koja je namjenski komponovana (ta stara crkvena muzika nikada nema autora kompozcija) i izvedena je u čast posvete katedrale. Idemo u XII stoljeće, u trenutak kada se ova vrata svečano otvaraju i kada biskup posvećuje hram, čućemo što se tada pjevalo, najavljuje osnivač Festivala.

/M.D.P./

Najčitanije