23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari Grad: 3. Međunarodni festival mora i pomorstva – Kalafatska radionica Bokovac iz Bara počasni gost

Stari Grad – Hvar

Otvorenjem multimedijalne izložbe ‘Barke’, u Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru, počeo 3. Međunarodni festival mora, pomorstva i maritimne baštine ‘Dani u Vali’.

Multimedijalnu izložbu ‘Barke’ čine tri elementa: fotografije Bojana Brecelja o gradnji drvenih barki na otoku Samosu u Egejskom moru, jednom od rijetkih mjesta na Mediteranu gdje su drveni brodovi traženi, a majstori još uvijek imaju dosta posla.

Drugi element su keramičke forme Ivane Petan apstraktne forme barki izrađene u tehnici papir-porculana, šamotirane gline i glazura, a treći element izložbe je vizualno-zvučna priča, video-projekcija MEDLand projekta   putovanje brodom Nalu otocima Sredozemlja.

Treći festival ‘Dani u Vali’ u Starome Gradu, koji traje do 15. septembra, organizira Udruga za promicanje maritimne baštine Cronaves iz Splita uz pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te TZG Stari Grad i gradske uprave Staroga Grada.

– U starogradski zaliv uplovit će 50-ak starih drvenih brodova s cijelog Jadrana te iz Slovenije i Crne Gore, s 250 članova posada. U festivalskim programima bit će oko 200 sudionika, a počasni gosti su Koordinacija udruga Kvarnera i Istre i Kalafatska radionica Bokovac iz Bara u Crnoj Gori. Ovoga puta imamo i posebne goste, Savske lađare iz Opštine Rugvica iz Posavine, koji bi, uz druge sudionike, trebali zaploviti na revijalnoj regati, najavio je predsjednik Udruge Cronaves Plamenko Bavčević.

Program na moru otvara veslačka regata

Četverodnevni program na moru otvorit će veslačka regata u kojoj će se okušati inače jedriličarske posade, a malu veslačku regatu u gundulama Udruge Palagruža iz Komiže imat će i djeca. Kao posebnu atrakciju Bavčević izdvaja gostovanje posada iz Omiša, koje će uprizoriti povijesnu bitku između omiških gusara i Mlečana, i tzv. ples jedara, noćnu plovidbu obasjanu posebnom “svjetlosnom  scenografijom”.

Na ‘Dane u Vali’ dolazi i deset novinara specijaliziranih za turizam, nautiku i gastronomiju iz Francuske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Rusije i Mađarske, a o povezanosti maritimne baštine, nautike i turizma bit će riječi i na okruglom stolu u petak poslijepodne.

Na festival dolaze i delegacije najvećih festivala maritimne baštine u Europi Escale e Sete i Tjedan zaljeva Morbihan jer se već ovoga proljeća počelo razgovarati o tome da na sljedećem festivalu Dani u Vali 2021. godine počasni gost bude Republika Francuska.

– Ne krijemo ambiciju da prerastemo u nacionalni festival, a kako Udruga Cronaves svake godine sudjeluje na najvećim festivalima maritimne baštine u svijetu i upija znanja i iskustva najboljih, mislim da smo u stanju to organizirati, naravno, uz potporu svih maritimnih udruga na Jadranu te ministarstava turizma, kulture i pomorstva, ističe Bavčević.

U festivalskom programu koji će se odvijati na starograjskoj rivi, trgovima i ulicama, održat će se brojne radionice, uživat će se i u hvarskoj gastronomskoj ponudi, Hvarsko pučko kazalište izvest će predstavu ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ , KUD Jedinstvo iz Splita na Danima u Vali prigodnim će programom obilježiti stotu godišnjicu osnutka, a u subotu navečer veliki povratnički koncert na Trgu Tvrdalj održat će Dragan Lukić Luky.

U Čitovnici će u četvrtak biti otvorena izložba  ‘Tragom male drvene brodogradnje’ Muzeja betinske drvene brodogradnje i Muzeja Općine Jelsa, a posjetitelji će u Muzeju Staroga Grada moći razgledati i izložbu ‘Hvarski ribari i brodograditelji u novome svijetu’, autorice Branke Bezić Filipović, posvećenu hvarskim ribarima i brodograditeljima na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu te u Meksičkom zaljevu i u Australiji.

Najčitanije