17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari grad Bar: Bedemi i objekti prvi put osvijetljeni

Stari Bar – foto Opština Bar

U okviru IPA projekta FORTITUDE i uz izdvajanja iz kapitalnog budžeta, Opština Bar je uvela akcentnu rasvjetu u Starom gradu Baru, saopšteno je iz lokalne uprave.

Prema istim navodima, zahvaljujući projektnim aktivnostima osvijetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266 m, Centar za posjetioce (Carinarnica), Arhiepiskopska palata, Sat kula i Kreativni hab “čime se na unificiran način pristupilo osvjetljavanju jednog od najvećih kulturnih dobara na našem prostoru”.

Radovi na akcentnoj rasvjeti u Starom Baru su podrazumijevali i izvođenje kompletno novih instalacija i ugradnju ukupno 101 rasvjetnog tijela.

Opština Bar je prethodno, kroz projekat rekontrukcije kaldrme u Starom Baru, osvjetlila sjeverozapadni bedem u dužini od 91m. Vrijednost tog projekta je 73.000 eura, a kroz buduće projekte rasvjete sistem osvjetljenja će biti proširen i na ostale važne tačke.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević istakao je da kroz realizaciju ovog, ali i drugih projekata “možemo posmatrati revitalizaciju značajnih objekata u Starom Baru”.

-Prvi put smo u poziciji da možemo govoriti o iluminaciji starobarskih bedema sa spoljne strane i iluminaciji određenih objekata u samom starom gradu.

Vrijednost realizovanih radova je skoro 99.000 eura, od čega je  78.000 iz IPA projekta FORTITUDE, a 21.000 eura  iz kapitalnog budžeta Opštine Bar.

Time smo zajednički dali doprinos da projekat, u ovoj prvoj fazi, bude završen na najbolji mogući način-kazao je Raičević.

Ana Živanović, šefica Kancelarije za evropske poslove Opštine Bar kazala je da je zahvaljući projektu FORTITUDE, kroz više segmenata, unijeta svjetlost u Stari grad Bar.

-Pored radova na akcentnoj rasvjeti realizovane su i brojne druge aktivnosti.

Adaptirana je Carinarnica koja sada djeluje kao Centar za posjetioce sa uvedenim sistemom proširene stvarnosti za šest objekata, tokom prethodne godine ljetnja scena je opremljena novom konstrukcijom sa 240 sjedećih mjesta, mini scenom i produkcijskom opremom, adaptiran je objekat uz scenu u okviru koga su uređene tri prostorije,a izvršena je i adaptacija kompletne stolarije na objektu i stare venecijanske kapija iza scene.

Nabavljene su i postavljene nove info table sa osnovnim informacijama, njih 22, a cijelio region je dobio i novu manifestaciju- “Noć tvrđava” koja će od naredne godine biti na evropskom nivou-istakla je Živanović.

Stari Bar – foto Opština Bar

Glavni izvođač radova na iluminaciji je “Sienersys” u konzorcijumu sa firmom “Koto” i podugovorenim „Elkon“-om, a nadzor radovima povjeren je firmi„Restart Ing“ u konzorcijumu sa „Meping pro“.

Igor Strugar, predstavnik izvođača radova istakao je zahvalnost na prilici da bude dio ovako izazovnog projekta koji u suštini predstavlja valorizaciju kulturnih dobara.

-Stari Bar je jedan poseban zadatak i na ovom poslu smo imali priliku da primjenom arhitektonskog osvjetljenja damo poseban akcenat kulturnoj baštini-rekao je Strugar.

Projekat FORTITUDE je započeo u martu 2020. i sprovele su ga Opština Bar, Grad Banja Luka i Grad Karlovac, uz vodeće partnerstvo Tvrđave kulture Šibenik.

Glavni cilj projekta bio je ojačati kulturno-turističku ponudu u prekograničnom području i razvijati kapacitete za kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,6 miliona eura, dok budžet Opštine Bar iznosi nešto više od 430.000 eura.

Najčitanije