13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari zakupci plaža protiv novih uslova tendera

Herceg Novi – plaža

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom priprema novi tender i nove cijene za oko 1.200 plaža na crnogorskoj obali kojima je istekao petogodišnji ugovor. Novina je što će se svi zakupci birati po visini ponuđenog iznosa za novi petogodišnji ciklus, bez privilegija za dosadašnje korisnike kupališta.

Time se savjesni zakupci, koji su godinama ulagali novac u uređenje kupališta, dovode u neravnopravan položaj, smatraju u Herceg Novom gdje je u toku potpisivanje peticije protiv novih pravila koje najavljuje Morsko dobro.

Morsko dobro će za 1.200 kupališta za koje je istekao petogodišnji ugovor, raspisati novi tender po novim pravilima i cijenama.

– Definitivno cijene zakupa iz 2019. godine i cijene zakupa u 2024. godine ne mogu biti iste. Ono što je možda problem bivšim zakupcima jeste činjenica da smo napravili novi pravilnik. Novi pravilnik gdje ćemo napokon dovesti u situaciju da svi građani Crne Gore su građani istog reda – kaže za TVCG Mladen Mikijelj, direktor JPMD.

Zakupac kupališta u Igalu Marko Salatić smatra da je potrebno razdvojiti savjesne zakupce plaža i one koji to nisu.

– Ja mislim da tu selekciju prvo treba napraviti ko je savjestan, dati mu šansu i ostaviti ga u bodovima. Dakle, ostaviti ga u određenim bodovima koje smo dobijali kao zakupci dugogodišnji, više ili manje. A one koji nisu savjesni, da, stavite na tender – ističe Salatić za TVCG.

Nije nova cijena toliko sporna koliko način da se zainteresovani selektuju samo po ponuđenom iznosu.

– U jednom ovakvom odnosu može tender da se raspiše, svi smo izloženi izazovu i prosto svako može konkurisati i vjerovatno onaj ko ima više para, više će i ponuditi i dovešćemo jedan dio savjesnih zakupaca u veoma nezgodan odnos i položaj – upozorava Salatić.

Sa druge strane Mikijelj najavljuje poštenu tržišnu utakmicu.

– Svi će imati jednake šanse, gdje će se reference dovesti u mjeru realnog, a ne da u samom startu bivši korisnici prosto znaju da će nastaviti da imaju korištenje nad kupalištima i privremenim objektima – kaže Mikijelj.

Pravila su do sada osiguravala prethodnim zakupcima prednost time i kontinuitet i sigurnost unosnog posla.

– Oni koji su uložili velika sredstva imali su petogodišnji ciklus da ta sredstva povrate – navodi Mikijelj.

– Plaža zavisi od infrastrukture objekta koji je u zaleđu plaže, dakle ne možemo svi ići na tender – ističe Salatić.

Prihod od zakupa biće po projekcijama Morskog dobra novim pravilnikom gotovo udvostručen sa dosadašnjih osam na preko 15 miliona.

Novi je petogodišnji ciklus zakupa, nove cijene, da li i novi zakupci?

Izvor:RTCG

Najčitanije