15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stoliv – Niču divlje ponte, prisvajaju se i potoci

Ponta betonira se uveče i za vikend – foto Dan

Mještani Stoliva se već godinama suočavaju sa pojavom divlje gradnji ponti, na mjestima gdje nikada nisu bile ucrtane, kao i sa uzurpacijom potoka i staza kroz brdo Vrmac, koje su ucrtane u katastar kao državne parcele. Posljednjih dana uzurpacija morske obale uzela je maha betoniranjem nekoliko ponti, što su članovi Savjeta MZ uredno prijavili nadležnim službama u Opštini i Morskom dobru.

– Buja divlja gradnja, grade se nove ponte, a nama koji čuvamo stare ne daju da svojim sredstvima popravimo one koje su urušene. Nema inspekcije, prijavljivali smo Morskom dobru, Opštini, Komunalnoj inspekciji – nema nikoga da dođe da kazni, da sruši. Narod je ogorčen – kaže Borislav Mustur, navodeći nekoliko ponti koje su svježe izbetonirane, a neke su „u pripremi”.

–Prije 20 dana tri nove ponte su „nikle” i to se radi uveče ili vikendom kad nema inspekcije- kaže Vinko Vujović.

Pored ponti, Stolivljane muči i uzurpacija potoka, zbog čega su pokrenuti i sudski sporovi.

– Pojedinci su na sebe prepisali potoke koji se slivaju sa Vrmca u more, a ucrtani su u katastru kao državni slivovi. Potoci su uređeni u doba Austrougarske, kanalisani su kroz „tumbine” koji ispod puta izlaze u more, ljudi su to prisvojili i proširili svoju parcelu za još 30, 40, stotinu kvadrata. S tim je upoznata i Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora- naglašava Mustur.

Iz JP za upravljanje morskim dobrom kažu da su evidentirali nelegalnu izgradnju ponti na nekoliko lokacija u Stolivu i sredinom januara proslijedilo prijave Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Krajem janura su, kako kažu, poslate Urgencije za kontrolu tog prostora.

– Nakon što smo od strane predstavnika MZ Stoliv upoznati o pričinjenoj šteti na ponti u vlasništvu države, a koja je predmet vašeg interesovanja, kontrolori Morskog dobra su odmah reagovali izlaskom na teren. Sanacija ove ponte je uvrštena u plan za 2020. godinu – piše u odgovorima koje je „Danu” uputila Ivana Lazović, predstavnica za odnose sa javnošću JP Morsko dobro.

/M.D.P./

Najčitanije