20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Stonska kamenica uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije

Kamenice – Ston

Stonska kamenica, vrhusnki premium autohotni proizvod, uskoro bi trebala dobiti oznaku izovrnosti na razini EU.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je bespovratnu potporu 17 poduzetnika – uzgajivača školjaka – kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti u ukupnom iznosu od 68.000,00 kuna.

Malostonska kamenica već ima oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Slijedi postupak pred Europskom komisijom, te će tako stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području Europske unije.

Inače, tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine ovim prostorom. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16 – og stoljeća, a o uzgoju iz 17 – og stoljeća, zapisi iz vremena Dubrovačke Republike.

Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv.Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv.Josipa (19. marta) u restoranima Stona i Malog Stona i manifestacije Dana malostonske kamenice.

Najčitanije