12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stonski školjkari zabrinuto prate što se događa u uzgajalištima na Novigradskom moru

Ston foto Boka News

Stonski školjkari ovih dana sa zebnjom prate situaciju na uzgajalištima dagnji (mušlje) u Novigradskom moru. Tamo je naime u proteklih nekoliko sedmica došlo do potpunog pomora dagnji. Tamošnji uzgajivači prve su slučajeve ugibanja dagnji primijetili još krajem ljeta, a sumnjaju da je dagnjama, kao i periskama – presudio parazit.

Štete su ogromne. U novigradskim uzgajalištima uginule su gotovo sve dagnje, a uzorci poslani Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdili su postojanje parazita, sličnog onom koji je nađen u periskama zbog kojih primjerke danas na cijelom Mediteranu brojimo na prste. Nije potvrđeno i kako je nađeni parazit jedini uzrok pomora mušula u Novigradskom moru. Ministarstvo poljoprivrede čeka potvrdu Evropskog referentnog laboratorija o nalazu, a uzgajivači već sada kažu kako su razmjeri katastrofe takvi da je oporavak dagnji na tom području upitan.

Marija Radić, predsjednica Udruge stonski školjkari kaže kako na svu sreću u Malostonskim đardinima nemaju primjera uginuća mušula.

Mušlje
Mušlje

– I mi pratimo vijesti i vidjeli smo što se gore dogodilo pa nas je strah da se ne  bi i u nas. Zasad nema ništa takvoga. Kamenice i mušule su zdrave, ciklus hvatanja mlađi kamenica je dobro prošao i ona sad lijepo raste. Bio je period kad su obje školjke  stagnirale, no zima im odgovara jer je sada u moru dovoljno slatke vode koja pogoduje njihovom rastu, naročito kamenica. Zbog lošijih vremenskih uvjeta malo je uzgajivača ovih dana na moru, no sigurno bi primjetili da je došlo do nekih problema u nasadima mušula – govori Radić.

Stonski školjkari nadaju se kako će ih ova nepogoda mimoići i da će se ove godine uspješno održati manifestiacija sv Josipa kada su kamenice pune i da će sve biti u redu do ljeta kada su najbolje mušule.

/Maja Rilović Koprivec/

Najčitanije