20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stop krivolovu – iz restorana u Tivtu oduzeto dva kilograma prstaca, a vlasniku naplaćena kazna…

Prstaci – foto Stop krivolovu

Neformalna mreža građana, sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode “Stop krivolovu” objavila je da se mora stati na kraju izlovu prstaca, koji su zaštićena vrsta.

Na svojoj Fejsbuk stranici, oni su naveli nedavni primjer iz Tivta , gdje je u restoranu oduzeto dva kilograma prstaca, a vlasniku naplaćena kazna od 1.300 eura.

– Osim eksploziva koji apostrofiramo kao najveći problem na skali krivolovnih aktivnosti, ni drugi vidovi devastacija primorja i podmorja kao i izlov zaštićenih vrsta ne zaostaju mnogo, već zauzimaju visoko drugo mesto pomenute tabele.

Inspektori za morsko ribarstvo koji su svakodnevno na terenu i svojim aktivnostima konstatuju i sankcionišu veliki broj nepravilnosti i krivolovnih radnji, ovoga ljeta su po ne malom broju prijava pooštrili i kontrole restorana i distribucije ribe i morskih organizama.

Takve kontrole su u kontinuitetu duž cijele obale, ali, ne urode uvijek plodom, jer od početka organizovane borbe protiv krivolova, i mnogobrojih akcija o kojima smo pisali u ranijim objavama, neke zaštićene vrste se i dalje izlovljavaju i prodaju, samo se dosta bolje kriju, kako krivolovci koji ih izlovljavaju, tako i vlasnici restorana koji ih otkupljuju, a zatim nelegalno distribuiraju-navode iz “Stop krivolovu”.

-U jednoj od takvih kontrola, prije nekoliko dana je u Tivtu, u jednom restoranu pronađena ne mala količina zaštićene vrste prstaca, koja je prodavana zainteresovanim konzumentima.

Srtop krivolovu

Preko dva kg zatečenih prstaca je oduzeto i na propisan način uništeno, a vlasnik je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.300 eura.

Na žalost, i u ovom segmentu imamo nedostataka u aktuelnom zakonu, te se ovakve situacije mogu sancionisati samo prekršajno, to jest naplatom kazne.

Kazne nisu male, ali su svakako nezadovoljavajuće paritetno šteti koja se podmorju načini vađenjem, konkretno prstaca, a o njihovoj važnosti za ekosistem da i ne govorimo-dodaju građanski aktivisti.

-Uz nadu da će se pooštriti kaznene odredbe i u ovom segmentu, te da će zaštićene vrste biti zaštićene po cijenu i krivične odgovornosti, kako bi to i trebalo biti, iskazujemo veliku zahvalnost inspektorima za predani rad koji sprovode, kao i aktivistima “Stop krivolovu” i savjesnim građanima koji ovakve slučajeve prijavljuju.

Prstaci

Sramota je da se i danas prstaci vade i prodaju, da se podmorje lomi i devastira, a koliko se stijena nepovratno uništi za vađenje samo jednog kilograma prstaca,  da ne ponavljamo!

O samoj konzumaciji prstaca od strane čak i nekih “poznatih faca” koji se time hvale, komentar je suvišan, jer dok god je svijest na tom nivou, dok se ovakvim stavom neki odnose prema tako važnom resursu i zaštićenoj vrsti koja je nezamjenljiv dio morskog ekosistema, nema nam boljeg sjutra, niti je održiva ideja o očuvanju i onoga što nam je još od prirode ostalo.

Poražavajuće je što i u ovom slučaju minorna manjina ugrožava većinu, što neodgovorne individue narušavaju sliku svih ostalih, i nas kao pojedinaca, ali i države u globalu, a mi se i dalje pitamo-dokle?

Tuga i zastiđe da se ovo i dalje događa, a još veća što to svi zajedno znamo, ali se ne uspijevamo sa time izboriti!

Idemo dalje, poručili su aktivisti “Stop krivolovu”.

Najčitanije