9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Stop krivolovu: Više akcija kontrole ribarskih i ribolovnih aktivnosti, nezakonito vrše postavili i u Portu…

Stop krivolovu

U predhodne dvije sedmice duž cele naše obale izvršeno je više akcija kontrole ribarskih i ribolovnih aktivnosti. Prilikom ovih akcija kontrolisan je veliki broj lica i plovila, kao i ribarskih i ribolovnih alata.

07.09.2022. godine, na prijavu od strane nadležnih službenika marine, da se u marini Porto Montenegro vrši nelegalan ribolov i to upotrebom neobilježenih ribarskih alata, na lice mjesta su izašli Inspektor za morsko ribarstvo i službenici stanice granične Policije II Tivat.

Uz upotrebu službenih plovila Policije i marine Porto Montenegro, konstatovano je da je od strane NN lica postavljeno više neobilježenih vrša, koje su zbog načina postavljanja morale biti uklonjene zaronom, što je i učinjeno. Iz mora je izvađeno 9 neobilježenih vrša, koje su kasnije na propisan i bezbjedan način uništene.

Stop krivolovu

25.08.2022. godine, službenim plovilom granične Policije, sprovedena je kontrola lica i plovila u reonu Tivatsko-Risansko-Kotorskog akvatorija. Prilikom kontrole su u krivolovnim aktivnostima zatečena dva strana državljanina, jedno lice u Strpu a drugo u reonu Stoliva, a oba lica su na nezakonit način i bez ikakvih dozvola izlovljavala školjke, dok je jedno od lica izlov vršilo uz pomoć boca i aparata za disanje! Lica su procesuirana i kažnjena novčanim kaznama od strane Inspektora za ribarstvo, oduzeti ulov je vraćen u more, a u kontroli su učestvovali službenici stanice granične Policije II Tivat i JGP Kotor, kojima se po ko zna koji put zahvaljujemo na trudu i profesionalnosti, ali pre svega na sjajnoj saradnji koju imamo duži niz godina i koja je difinitivno ključ svih predjašnjih, a nadamo se i budućih uspešnih akcija na očuvanje resursa naše zemlje, poručuju iz Stop krivolovu.

Stop krivolovu

Patrolnim brodom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede uz prisustvo Inspektora za ribarstvo i komandira stanice Granične policije Ulcinj, 26.08.2022. godine, sprovedena je akcija kontrole lica i plovila u reonu Valdanos-Ulcinj-Ada Bojana. Prilikom ove kontrole kontrolisan je veći broj lica, zatečene nepravilnosti su sankcionisane prekršajnim nalozima, a nelegalni ribarski alat je odstranjen iz mora i kasnije na propisan način uništen.

Stop krivolovu

Sa akcijama kontrole se nastavlja i u narednom periodu, a osim standardnih aktivnosti akcenat će biti stavljen na izlov nedoraslih primeraka ribe kao i prelov, a informacije koje imamo na žalost govore da se iz mora nemilice vade sitni primjerci tuna, gofova, lampuga, škarmova i brancina.

Najčitanije