12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stručnjaci: Hitno pomoći turizmu na Zapadnom Balkanu

Jaz – foto Boka News

Potrebna je hitna državna pomoć turizmu koji je najugroženija privredna grada zbog pandemijske krize, a bio je jedna od onih koje najviše pune budžete država regiona – ocenili su stručnjaci na prvom regionalnom panelu “Turizam na respiratoru” koju je u okviru međunarodne onlajn konferencije “EXIT Strategy” organizovao EXIT festival.

Procene Svetske turističke organizacije (WTO) su da će pad globalne turističke privrede, koja doprinosi sa više od 10 odsto svetskom bruto društvenom proizvodu (BDP), ove godine iznositi 70 odsto, s prognozom da će potpuni oporavak tog sektora uslediti tek 2023. godine.

Neki od vodećih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora Hrvatske, Crne Gore i Srbije sinoć su tokom panel-diskusije koju je na internetu pratilo više od 20.000 ljudi, dali prve procene za letnju turističku sezonu.

Po mišljenju svih učesnika, ako ne bude snažne državne podrške tom sektoru, gotovo sigurno sledi masovan bankrot i jak porast nezaposlenosti, jer je, po podacima Svetske turističke organizacije, danas svaki deseti posao u turizmu.

Jedan od zaključaka konferencije je da će inovativnost prilikom kreiranja novih turističkih proizvoda biti ključna za oporavak, pošto će se mlađi prvi odvažiti na putovanja, te će države koje to prepoznaju, brže oporaviti turizam od drugih.

Turizam više neće u biti isti, kao što ni turizam 2019. nije bio isti kao pre 30 godina, istakla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Renata Pindžo.

“Činjenica je da je ovo apsolutno vreme traženja novih kreativnih rešenja i upravo su to vremena u kojim će organizacije kao što je EXIT morati da daju doprinos.., autentičnost”, rekla je ona.

Privatni sektor, nastavila je, zna da ima partnere u javnom sektoru “i mi verujemo da ćemo naći zadovoljavajući, ili minimum zadovoljavajući momenat… Samo u lancu solidarnosti možemo da ostvarimo bolji rezultat”, kazala je Pindžo.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović je ukazao da ova letnja sezona neće biti ni slična prethodnim, ali da ima prostora koji treba iskoristiti, uz državne mere podrške.

“Ono na čemu radimo je priprema mera koje treba da daju jasne pokazatelje kako mi vidimo crnogorski turizam narednih pet godina”, istakao je Davidović i podsetio da je crnogorska vlada do sada donela dva seta mera podrške i da ih sprema još.

Da su gubici u turizmu već sad ogromni, procenio je Žarko Radulović, predsednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela “Montenegro stars” u okviru kojih je i Splendid u Budvi.

“U ovom trenutku, mi smo bukvalno s prometom na nuli. Kada su naši hoteli u pitanju, sve je otkazano do kraja juna i stornirano je poslova u vrednosti od 6,3 miliona evra”, a “troškova i to smanjenih, biće oko dva miliona evra”, rekao je on. “Imamo ogroman broj radnika i upravo to predstavlja veliki problem za države jer će se bez konkretnih mera pojaviti višak radne snage”, rekao je Radulović.

Dodao je da je spreman da se bori za radnike i istakao da će on “izaći ranjen, ali ne i mrtav”, dok će mnogima bez pomoći “biti preteško da izdrže sve ovo”.

Po rečima predsednika Udruženja putničkih agencija u Hrvatskoj privrednoj komori, Borisa Žgombe, pitanje je kada će se ponovo videti brojke koje su u turizmu Hrvatske ostvarene prethodne godine.

“Turizam je nežna biljka, ali koja se znala do sada apsolutno čvrsto postaviti i opstati, pa će i dalje. Mislim da se moramo vratiti na ono što je hiperpotražnja odnela u prethodne tri godine, koja je izobličila turizam, resurse i sve zajedno”, rekao je Žgomba i ocenio da je neophodno uspostaviti partnerstvo države i privatnog sektora.

Kreiranjem regionalnih turističkih proizvoda, kako je istakao osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević, turizam može postati motor ekonomskog razvoja regiona.

“Zaboravljamo da turizam donosi mnogo više od samo ekonomskog doprinosa. Ljudi se upoznaju, i on ima sociološki i mirovni karakter”, rekao je on.

U Nemačkoj je, kako je rekao, pokrenuta bitna tema: “Da li je život samo preživljavanje ili je život nešto više? E pa turizam je to nešto više što doprinosi životu da bude onakav kakav bi trebalo da bude i zbog toga se moramo boriti za turizam i sve što on donosi”, rekao je Kovačević.

Konferencija “EXIT Strategy” će jednom nedeljno organizovati panel-debate koje će prenositi na sajtu exitfest.org i fejsbuk stranici EXIT festivala, uz podršku niza medija.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije