21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sud poništio odluku o prestanku radnog odnosa Vučinoviću

Pomorski saobraćaj – trajekt Lepetane – Kamenari – foto Boka News

Osnovni sud u Herceg Novom donio je presudu protiv kompanije Pomorski saobraćaj, a u korist predsjednika Sindikata kompanije, Ivana Vučinovića.

Presudom je utvrđeno da je ništavan aneks ugovora o radu od 14. oktobra 2019. godine, koji su zaključili Vučinović i Pomorski saobraćaj, piše Dan.

Takođe, poništene su kao nezakonite odluke kompanije o prestanku radnog odnosa Vučinovića iz decembra 2019. godine.

Pomorski saobraćaj je dužan da tužiocu Ivanu Vučinoviću na ime troškova postupka isplati 1,29 hiljada EUR u roku od osam dana po pravosnažnosti presude.

U obrazloženju presude navodi se da je tuženi Pomorski saobraćaj nezakonito donio odluke o prestanku radnog odnosa Vučinovića koje su neodržive, jer tužiocu nije bilo omogućeno učestvovanje u disciplinskom postupku, a pritom tužilac nije učinio bilo kakvu povredu radnih obaveza koje su mu u postupku stavljene na teret.

Кako je navedeno u obrazloženju presude, prema mišljenju tužioca radi se o očiglednoj antisindikalnoj diskriminaciji.

Vučinović je zadovoljan presudom.

„Još jednom se pokazalo da je istina na našoj strani bila od samog početka. Dokazali smo da je Pomorski saobraćaj, sa Dejanom Banom na čelu, sve uradio da uguši naše sindikalno udruživanje, da nije prezao ni od kršenja zakona naše zemlje
kao i raznih međunarodnih normi i zakona“, rekao je Vučinović.

On očekuje da će se njegov bivši poslodavac žaliti Višem sudu, ali i da će taj sud potvrdi presudu Osnovnog suda.

Ivan vučinović

„Nakon toga očekujem da se vratim na posao i da nastavimo sa sindikalnom borbom i pravima radnika u tom preduzeću koja su na minimalnom nivou“, kazao je Vučinović i najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih u Pomorskom saobraćaju, Dejana Bana i finansijskog direktora Petra Popovića, zbog sprečavanja ili ometanja sindikalnog udruživanja.

Najčitanije