13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sud: Šehović da radi u najboljem interesu ustanove, a ne samovoljno

Djeciji vrtic Bambi u Tivtu

Osnovni sud u Kotoru poništio je kao nezakonitu, odluku ministra provjete Damira Šehovića (SD) o imenovanju Katarine Hercegovac za direktoricu JPU „Bambi“ iz Tivta i naložio Ministarstvu prosvjete da  donese novu, na zakonu zasnovanu odluku o izboru direktora tivatskog vrtića.

To je rezultat prvostepene presude koju je, po tužbi Jelene Perunović-Samardžić koja je bila protivkandidatkinja izabranoj Katarini Hercegovac, 11.decembra donijela sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Narcisa Maja Boškoviuć. Presudom je Ministarstvo prosvjete obavezano da Perunović-Samardžić nadoknadi i sudske troškove od 625 eura.

„Osporena odluka tuženog (o imenovanju Hercegovac za direktoricu) ne sadrži razloge kojim se kriterijumima izbora između prijavljenih kandidata rukovodilo prilikom donošenja odluke, na osnovu kojih bi se nedvosmisleno moglo zaključiti a je upravo interesom ove javne ustanove izvršen izbor, što odluku čini nezakonitom“-stoji u presudi sutkinje Bošković uz napomenu da ministar Šehović nije dao konkretno obrazloženje svoje odluke zašto je Hercegovac dao prednost u odnosu na kandidaturu i Program razvoja ustanove koje su predložile Perunović-Samaržić i treća zainteredovana kandidatkinja.

Ovo je već drugi put da doktorka pedagoških nauka Jelena Perunović Sanardđić na sudu ruši Šehovićeve odluke o imenovanju  vaspitačice Hercegovac za direktoricu tivatskog vrtića. Osnovni sud u Kotoru je po tužbi Perunović-Samardžić, 28.juna kao nezakonitu, ukinuo odluku Ministarstva prosvjete da se po konkursu iz prošle godine ne vrši izbor direktorice vrtića već da Hercegovac koja je bila jedna od kandidatkinja, proglasi za v.d. direktoricu. I tada je sud naložio ministarstvu da donese novu, zakonitu odluku po tom konkursu, ali ga je Ministarstvo prosvjete preduhitrilo jer je  u međuvremenu završilo proceduru po ponovljenom konkursu i Šehović je 20.juna imenovalo Hercegovac, specijalistkinju predškolskog vaspitanja, za direktoricu JPU “Bambi” u punom kapacitetu.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto direktora JPU “Bambi” je nakon odlaska dugogodišnje direktorke Jasne Vujović u penziju, po koalicionom dogovoru DPS-SD-HGI, rezervisano za kadar Socijaldemokrata čiji je Šehović visoki funkcioner. Perunović-Samardžić je u odbijanju ministra prosvjete da prihvati njenu kandidaturu i Program rada JPU koji je ona predložila, vidjela političku diskriminaciju jer ona nije članica nijedne stranke i prozvala je ministra da zloupotrebljava službeni položaj.

Katarina Hercegovac koja važi za osobu blisku SD-u,  je inače, prije imenovanja za v.d. a potom direktoricu u punom kapacitetu, prethodno dugo godina u tivatskom vrtiću radila kao medicinska sestra, a poslije kraće vrijeme i kao vaspitačica.

Perunović-Samardžić koja ima impresivan CV, autorka je više naučnih radova i priručnika i jedini je učesnik iz Crne Gore na više visokih međunarodnih stručnih skupova o predškolskom obrazovanju i vaspitanju,. Ministarstvo prosvjete ranije je negiralo  njene tvrdnje da je u postupku imenovanja nove direktorice tivatskog vrtića bilo diskriminacije, i saopštilo da je “Procjena na osnovu dostavljene dokumentacije i usmenog intervjua je bila da gospođa Hercegovac može sasvim kvalitetno obavljati tu dužnost”, te da ministar po zakonu, ima dikreciono pravo da sam donese odluku kojem će od kandidata koji zadovoljavaju uslobve konkursa, i povjeriti taj posao.

U riješenju o imenovanju Hercegovac, Šehović se pozvao na svoje diskreciono pravo kao ministra da izvrši izbor rukovodioca obrazovne ustanove, i nalaz Komisije koja je obavila razgovor sa sve tri kandidatkinje, a po kojem bi navodno, Program razvoja JPU “Bambi” što ga je dostavila Hercegovac “svojom realizacijom unapredio rad Ustanove”.

Takvu njegovu argumentaciju međutim, osporio je nalaz tročlanog tima nadzornika zavoda za školstvo koji je od 13. do 17.maja ove godone kada je Hercegovac bila v.d. direktorica, utvrđivao kvalitet obrazovno vaspitnog rada u toj JPU. Oni su tada pored ostaloga, pregledali i Program razvoja JPU “Bambi” za period 2019-2023 . koji je uradila Hercegovac i konstatovali da on ima više ozbiljnih nedostataka, te dali preporuku da se taj Program “unapredi u metodološkom, terminološkom i semantikom aspektu”.

Ovaj nalaz nadzornika Zavoda za školstvo u svojoj presudi da je imenovanje Hercegovac za direktoricu bilo nezakonitio, pominje se i sutkinja Bošković. Ona, ne osporavajući ministru pravde diskreciono pravo da odlučuje ko će biti na čelu jedne obrazovne ustanove, podvlači da ta odluka mora biti adekvatno obrazložena i da “isključuje samovolju kao način odlučivanja koji ne uvažava objektivne kriterijume”.

“U konkretnom slučaju, diskreciono pravo ministra prosvjete da po sospstvenom nahođenju odluči da li će ili neće izabrati nekog kandidata za direktora je određeno zakonom, ali je isto ograničeno uslovima konkursa odnosno time da može izabrati za direktora JPU “Bambi” samo onog kandidata koji ispunjava uslove konkursa, ali i interesom ustanove u kojoj se bira da bude izabran kandidat koji će najuspješnije obavljati poslove rukovođenja ovom ustanovom.”- piše, pored ostaloga u presudi sutkinje Bošković.

Najčitanije