18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Sukobi na svetom mjestu u Jeruzalemu drugu noć za redom

Sukobi na svetom mjestu
Foto: Ammar Awad / REUTERS

Izraelske snage sigurnosti sukobile su se u četvrtak s Palestincima drugu noć za redom kod džamije al-Aksa u Jeruzalemu, javlja agencija dpa.

Sukob se odvija tijekom razdoblja blagdana, nadolazećeg islamskog ramazana i židovskog blagdana Pashe.

Skupina mladih Palestinaca je u srijedu navečer zapalila pirotehnička sredstva i bacala kamenje na izraelsku policiju pokušavajući se zabarikadirati u al-Aksu, treće sveto mjesto islama u Jeruzalemu.

Al-Aksa se nalazi na Platou džamija koje Židovi zovu Brdo Hrama, najsvetijem mjestu židovstva.

Policija je priopćila da su Palestinci pokušali spriječiti vjernike da izađu iz džamije.

Noć prije, u sukobima na tom mjestu u starom dijelu Jeruzalema, ozlijeđeno je nekoliko ljudi. Policija je uhitila njih oko 350.

Izraelska policija je objavila video isječak u trajanju od pedesetak sekunda u kojemu se vidi eksplozija u bogomolji, vjerojatno pirotehničkih sredstava i naziru se siluete koje bacaju kamenje.

Na drugoj policijskoj snimci vidi se interventna policija kako ulazi u džamiju zaklanjajući se štitovima od petardi. Policija je navodno koristila palice, suzavce i gumene metke kako bi raščistila put i evakuirala džamiju. Prema Crvenom polumjesecu, ozlijeđeno je oko 40 Palestinaca.

Islamski ekstremistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, ispalio je na Izrael nekoliko raketa. Izraelska vojska odgovorila je gađanjem nekoliko meta u toj priobalnoj enklavi.

Muslimani tijekom ramazana dolaze moliti u al-Aksu, dok Židovi tradicionalno hodočaste u Jeruzalem za Pashu.

To sveto mjesto je pod palestinskom upravom, dok je Izrael odgovoran za sigurnost.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije