20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Susreti s novskim dimnjačarima – sreća možda – radost svakako!

Zoro Martineti – foto Milan Dobrilović

Praznični i za većinu neradni dani  prilika su da novinari zabilježe i neke drugačije priče.

Jednu takvu objavljujemo i danas.

Još mnogi vjeruju da  susret sa dimnjačarem donosi sreću, makar on bio i u bronzanom obličju. Da nije tako ne bi rame na koje se oslanjaju brojni prolaznici i nos  koji  protrljaju na bronzanoj statui novskog  dimnjačara  Rudija Karužića odnosno Njunja bili usijani.  Novljanin,  član „Exodusa“,  uvijek spreman na šalu, da podijeli radost, ali i da pritekne u pomoć  svima kojima je ona potrebna  Zoran Zoro Martineti – nastavlja dimnjačarsku tradiciju.

Stihovima pjesme „Špacakomin“ koju je  po tekstu Neđa Volarova,  Zoro snimio to je objašnjeno ovako:  „Crna kapa mu na glavi, galiot je kažu pravi, dimnjačar je prava dika, garav,  al je kao slika“

Zoro tvrdi da bi za svaki dimnjak u Novom mogao napisati priču, a uz priču dodati i anegdote koje se redovno dešavaju:

Neko me preporučio jednoj  Ruskinji, i ja dođem na vrata sa onim lancem i četkom, a kad sam se pojavio  ona kaže; „oooo, trubačist“!

Ja pomislim „okle ova zna da ja sviram trubu?“  ali kažem „e, truba, truba“. A ona opet: „no, no,  trubačist“ i pokazuje mi na  četku.

„Trubačist, trubačist – dimnjačar“ …

A, e, jeste, ja sam taj, odgovorim i naučim da se trubačist na ruskom kaže dimnjačar, ispričao nam je Zoro uz salvu zdravog smijeha.

Na kraju ovog zapisa novski i Zorovi „Exodusi“ koji su prošle godine  obilježili pola vijeka trajanja i nastupali na svim Praznicima mimoze poručuju: Svim Novljanima, ljubiteljima muzike i, posebno, onima koji su sa nama preko 50 godina želimo sve najbolje u novoj 2019. godini.

Na antologijsko  pitanje Egzodusa – koga to zapravo volim u Herceg Novom, svako će od nas naći  svoj odgovor.

Mi vam želimo prijatan dan i uspješan prvi radni dan, sa zrncem radosti i smjeha koji smo nadamo se donijeli i ovom bilješkom.

Izvor:Radio HN

Najčitanije