3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sutomore – proslava Sv. Andrije: Okupljanje i darovi u duhu jedinstva

Proslava Sv. Andrije u Brce

Sutomore – Proslava Sv. Andrije u Brce, održana 30. novembra, bila je posebna prilika za okupljanja vjernika katolika i pravoslavaca u duhu zajedništva. Dekan Budvanskog dekanata, prečasni Filip Janjić, kanonik, predvodio je svečanu misu u zajedništvu s don Perom Burečićem, don Ivom Ćorićem i upraviteljem župe don Dejanom Turzom.

U propovijedi, dekan Janjić naglasio je simboliku križa na kojem je umro sv. Andrija. Istaknuo je važnost prihvaćanja vlastitog križa u životu, rekavši da to treba činiti s ljubavlju prema drugima.

Nakon mise ugledni mještanin Vlado Lukšić je uime Vlaha Ćakalovića i cijelog Crkvenog odbora darovao don Dejanu Turzi sliku crkve Sv. Andrije, djelo mještanina i prijatelja župe, akademskog slikara Gorana Ćetkovića.

Proslava Sv. Andrije u Brce

Predajući ovaj dar izrazio je zahvalnost za deset godina predanog služenja don Dejana zajednici: „Poštovani don Dejane, kako vrijeme brzo prolazi! Vi ste s nama već deset godina, posvećeni duhovnom rastu vjernika, izgradnji zajednice te brizi za materijalne i duhovne potrebe svojih župljana. U međuvremenu ste i doktorirali teologiju, specijalizacija: jedinstvo Crkve. Nadamo se da ćemo uskoro moći i pročitati objavljeni Vaš doktorski rad. Hvala Vam što riječju, djelom i primjerom radite na tome da se svi ljudi u našoj crkvi sv. Andrije osjećaju prihvaćenim i kao u svojoj kući“, kazao je gospodin Lukšić.

Proslava Sv. Andrije u Brce

Osim toga, Stanka Bogounović koja živi u Brce, samoinicijativno je donijela ikonu Bogorodice, rad ruske umjetnice, i darovala je don Dejanu uz posvetu: „Za sreću, ljubav i razumijevanje među ljudima.“

Proslava Sv. Andrije u Brce

Svi okupljeni pozvani su u prostorije gospodina Miroslava Mikija Ljubojevića. Grupa gospođa, predvođena Tanjom Nilović pobrinula se za pripremu domaćih specijaliteta.

Ova gesta zajedničkog blagovanja protekla je u duhu otvorenosti među vjernicima različitih vjerskih tradicija.

Najčitanije