16 C
Kotor

Slušaj online radio

Brudet od bakalara (otok Pašman)

Brudet od bakalara

Na Badnjak se u mnogim našim krajevima njeguju stari običaji i priprema se sušeni Norveški bakalar. No sušenje ribe nije samo vezano uz Norvešku. Dok nije bilo zamrzivača, i na našem su se priobalju i otocima sušili morski pas, mačka, tabinja, golub, oslić, orada, raža i druge ribe.

Sastojci:

  • 1 osušeni bakalar (oko 40 dag)
  • 3 oveća krumpira
  • Malo češnjaka (luka) i komadić poriluka
  • 2 dl maslinovog ulja (ili po potrebi)
  • Sol, papar

Priprema:

Suhi bakalar barem jedan dan prije namočiti (toćati) u hladnoj vodi. Kad omekša, očistiti ga od kostiju i izrezati na komade. Na dno šire zdjele (teće) staviti jednu na krupno izrezanu kapulu, pak komadića češnjaka (luka), malo poriluka te na to poslagati komade bakalara. Doliti vode da sve prekrije i maslinovo ulje. Što je bakalar teži ide više ulja, ako je težak 40 dag onda ide i do 4 dl ulja. Tekućine treba biti da se prekrije bakalar. Začiniti sa solju i paprom. Bakalar kuhati otprilike 45 min pa dodati krumpir izrezan na kocke. Povremeno treba protresti da ne zagori, ali ne miješati. Kuhati još otprilike pola sata dok se šug ne zgusne.

Napomena:

Brudet od bakalara, kao i svaki brudet u mjestima Zadarske županije priprema se u raznim varijacijama. U nekim se mjestima prije namakanja bakalar prokuha, u mnogim se mjestima u brudet dodaje i malo razmućenog koncentrata od rajčice. Nekada se umjesto bakalara za Badnjak pripremao brudet od sušene domaće ribe tabinja.

Najčitanije